Gemeente Best

Wet op de Ruimtelijke Ordening

11-08-2008

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Voor u als burger verandert daardoor het een en ander. In plaats van de zogenoemde artikel 19 lid 3 vrijstelling moet nu een ontheffing worden verleend als wij medewerking willen verlenen aan een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan. Deze nieuwe procedure kent een essentieel verschil met de oude procedure.

Onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) was het toegestaan direct na ontvangst van de bouwvergunning, ook al was deze met vrijstelling verleend, met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Onder de nieuwe wet is dit niet meer mogelijk. Wanneer de verleende bouwvergunning is verleend met een ontheffing van het bestemmingsplan, mag pas met de bouwwerkzaamheden worden begonnen in de 7e week nadat deze is ontvangen. Hiermee is een extra `wachttermijn' door de wetgever geĂŻntroduceerd.

Voor alle duidelijkheid, dit geldt dus alleen voor bouwvergunningen die in strijd zijn met het bestemmingsplan en met een ontheffing zijn verleend.

---