Leefbaar Rotterdam


maandag, augustus 11, 2008

Avondklok Katendrecht teruggedraaid?

Een gezin uit Katendrecht wil de ingestelde avondklok voor de rechter aanvechten en weet zich gesteund door een "sociale" advocaat. De avondklok was ingesteld vanwege zware criminaliteit en overlast van enkele gezinnen. De maatregel heeft in de Rotterdamse gemeenteraad steun van vrijwel alle partijen en werkt in de praktijk goed.

Dat de avondklok werkt en de overlast en criminaliteit afgenomen zijn, is voor Reinier Feiner, een medewerker van het Advokatenkollektief Rotterdam, kennelijk geen reden om deze niet aan te vechten. Volgens Feiner ontbreekt de juridische grondslag binnen de Gemeentewet voor de maatregel en moet deze daarom teruggedraaid worden. Nu loopt de gemeente het risico dat, net als in de zaak die door het Ibn Ghaldoun werd aangespannen, een wereldvreemde rechter wederom geen oog heeft voor het welzijn van de zich normaal gedragende Rotterdammers en de (avond)klok weer terugdraait.

Binnen de gemeenteraad kan de maatregel echter op brede steun rekenen van PvdA en Leefbaar Rotterdam. Ronald Sörensen merkte hierover op dat ouders wiens kinderen op straat zwerven of andere mensen bedreigen klaarblijkelijk belangrijker zijn dan de bescherming van de stad. Mocht de gemeente in het ongelijk gesteld worden, dan wordt het wat Leefbaar Rotterdam betreft hoog tijd om de Gemeentewet aan te passen.