Nederlandse Taalunie

Taalunie verzamelt anekdotes over ambtenarentaal

Ooit een koddig misverstand gehad met een ambtenaar? Ooit in uw dorp een loketbeambte gezien die zelfs een migrant uit een ver Aziatisch land te woord kon staan? Ooit een zin op hilarische wijze in de knoop zien draaien in een officieel document? Dan moet u uw ervaring vertellen aan de Nederlandse Taalunie.

Eén keer per jaar publiceert de Nederlandse Taalunie een krantje over een aspect van de Nederlandse taal. Het heet Taalpeil en aan de publicatie daarvan gaat een publieksenquête vooraf. Het krantje dient onder meer om de resultaten daarvan bekend te maken.

Dit jaar is het thema: Burger, taal en overheid. Om de tekst te verluchtigen is de redactie op zoek naar ervaringen, positieve zowel als negatieve, met overheidscommunicatie. Die worden verzameld op een webpagina die iedereen kan aanvullen. De interessantste komen in Taalpeil en drie daarvan worden beloond met een mooi boek.

De krant wordt in november verspreid in een oplage van enkele honderdduizenden exemplaren in Nederland, Vlaanderen en Suriname.

De webpagina voor anekdotes over overheidscommunicatie is http://taalunieversum.org/thema/burger_taal_en_overheid/