Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 11 augustus 2008

RND wil diepgaand onderzoek naar subsidie Milieudefensie

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft ontdekt dat Milieudefensie jaarlijks minstens 3 miljoen euro subsidie ontvangt van de Nederlandse overheid. De RND plaatst grote vraagtekens bij de werkwijze van Milieudefensie en haar medewerkers.

Met enige regelmaat wordt de detailhandel geconfronteerd met slecht uitgevoerd amateuristisch onderzoek, kennelijk bedoeld om de detailhandel in een kwaad daglicht te plaatsen. De RND vindt het merkwaardig dat dit gebeurt met geld van de Nederlandse belastingbetaler.

Ook dit jaar vond een dergelijk onderzoek door medewerkers van Milieudefensie plaats naar vermeende misstanden bij de verkoop van houten tuinmeubelen. Een aantal vrijwilligers van Milieudefensie heeft een paar winkels bezocht en willekeurig gezocht naar het FSC-logo op producten. Winkelbedrijven konden de uitkomsten gemakkelijk weerleggen. Dit weerhield Milieudefensie er echter niet van om alsnog de resultaten te publiceren en daarmee bedrijven te schaden.

De RND heeft in een brief aan milieuminister Cramer om opheldering gevraagd over deze gang van zaken. De RND vraagt zich af of en hoe de overheid toeziet op wat er met de subsidies gebeurt en welke eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het onderzoek.

'Naar aanleiding van deze affaire vindt de RND dat organisaties zoals Milieudefensie, die veel subsidie ontvangen, zouden moeten worden doorgelicht door de overheid', aldus secretaris Pieter Walraven. De RND vindt bovendien dat de overheid veel kritischer moet kijken naar wat er met het geld van de Nederlandse belastingbetaler wordt gedaan. Niets is kennelijk zo gemakkelijk en wordt zo slecht gecontroleerd als het uitdelen van overheidssubsidies.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.