Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 augustus 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 5 augustus 2008. Toelichting: Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies: Instemmen met de besluitenlijst. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Verbeteren kwaliteit OV. Toelichting: In het Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht (SMPU) 2004-2015 is een van de speerpunten het verbeteren van de kwaliteit van het Openbaar Vervoer. Deze kwaliteitsverbetering heeft betrekking op de uitvoering van de dienstregeling, het materieel en personeel, de infrastructuur en bushaltes. De provincie is bereid 80% van de kosten voor het verbeteren van de toegankelijkheid van bushaltes voor haar rekening te nemen. Het verzoek van de provincie is om vooruitlopend op de begrotingsbehandeling 2009 dit najaar een voorlopige instemming te geven voor de voorgestelde procedure. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt in te stemmen met bovenstaande procedure/regeling en hiervoor een bedrag van 67.000 op te nemen in de begroting 2009 en hiermee een voorlopige instemming te verlenen aan de provincie. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Krediet herstel doseersluis. Toelichting: Door brandstichting is de doseersluis op 6 mei buiten bedrijfgeraakt. De herstelkosten vallen buiten de beslisruimte van het college. Derhalve dient een krediet gevraagd te worden bij de raad. Bijgevoegd raadsvoorstel voorziet hierin. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt de raad een krediet van 50.000, - te vragen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. Voorbereiding starten. Raad via griffier mededelen besluit B&W.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Verzoek planschadevergoeding Winkeldijk 6 en 7 te Abcoude als gevolg van de vrijstelling ex artikel 19 WRO ten behoeve van de reconstructie Rijksweg A2. Toelichting: Op grond van artikel 5 moet het college een adviseur aanwijzen en opdracht verstrekken om een advies uit te brengen over het verzoek om planschadevergoeding. Bij de brief van 31 januari 2006 heeft Rijkswaterstaat Utrecht aangeboden de planschade te dragen ten gevolge van de reconstructie Rijksweg A2 in de gemeente Abcoude. Hiertoe is afgesproken dat de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) te Rotterdam op zal treden als schadebeoordelingscommissie. Ambtelijk advies: Voorgesteld wordt de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) te Rotterdam aan te wijzen als schadebeoordelingscommissie/adviseur. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


2. Bouwen in afwijking van de verleende vergunning aan de Rijksstraatweg 113a te Baambrugge. Toelichting: Op grond van het overgangsrecht is namens het college op 12 juli 2007 vergunning verleend voor het gedeeltelijk veranderen, vernieuwen en vergroten van een schuur/berging. Bij de eindcontrole blijkt dat de ruimte van de schuur zodanig met wanden is ingericht dat het ook als verblijfsruimte dienst kan doen ( met douche, wc, keukenblad met water en afvoer en ingericht met zitmeubel en een bed). Overtreder ontkent bewoning van deze ruimte. Een logieruimte in de vorm van `bed and breakfast' zou op deze plaats overwogen kunnen worden. In de structuurvisie voor het buitengebied zullen daar uitspreken over worden gedaan. Ambtelijk advies: De overtreder in de gelegenheid stellen het bouwwerk binnen een termijn van vier weken in overeenstemming te brengen met de verleende vergunning of de beslissing af te wachten op een door hem binnen vier weken in te dienen verzoek medewerking te verlenen aan een door hem aangegeven gebruik van de schuur. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Het gedeeltelijk vernieuwen van een woonhuis, het oprichten van een bijgebouw en het oprichten van een paardenbak op het perceel Rijksstraatweg 117 te Baambrugge. Toelichting: Het perceel Rijksstraatweg 117 te Baambrugge heeft een agrarische bestemming. Het gebruik van de opstallen moet derhalve ten dienste staan van agrarische activiteiten. Om het perceel voor woondoeleinden te kunnen gebruiken, hetgeen in casu wordt verzocht, dient een vrijstellingsprocedure gevoerd te worden. Het behelst hier een vrijstelling als bedoeld in artikel 19 lid 1 WRO, omdat de gewenste bouwactiviteiten in het buitengebied zijn gelegen. Deze vrijstellingsprocedure heeft tevens betrekking op de nieuw te bouwen schuur en de aan te leggen paardenbak, omdat het oprichten van een schuur of een paardenbak ook niet conform de bestemmingsplanvoorschriften mogelijk is. In het kader van een zorgvuldige inpassing van de paardenbak in het landschap wordt voorgesteld om de verzoeker van de vrijstelling de situering van de paardenbak aan te laten passen alvorens de vrijstelling op te starten. De huidige aanvraag voorziet namelijk in het dempen van een sloot en het kappen van bomen. Door de aanpassing kan de bestaande begroeiing in stand blijven. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de ruimtelijke onderbouwing. Ambtelijk advies: Op grond van artikel 19 lid 1 WRO vrijstelling en bouwvergunning verlenen voor het gebruik van de opstal als woning, voor het verbouwen van de woning, voor het oprichten van een nieuwe schuur en het oprichten van een paardenbak wanneer na publicatie van het voornemen tot verlenen van vrijstelling en bouwvergunning geen zienswijzen worden ingediend. Indien er wel zienswijzen worden ingediend wordt in een separaat voorstel geadviseerd, op basis van een belangenafweging, de vrijstelling en bouwvergunning te verlenen dan wel te weigeren. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Aanvullende beleidsaspecten die kunnen worden toegevoegd aan de structuurvisie voor het buitengebied. Toelichting: Vanuit de raad is een vraag naar een LOP voor het Geingebied aan het college voorgelegd. De dorpsraad Baambrugge wil ook voor Baambrugge zo'n plan. Een landschapsvisie is een subsidiabele vorm om aan deze vragen tegemoet te komen. Verder is het voor de agrarische bedrijven nodig dat er een lokaalgeurbeleid wordt ontwikkeld en dit beleid verder vorm krijgt in een verordening. De verenigingen Spaar het Gein en Milieudefensie willen zelfstandig een Geinvisie ontwikkelen en vragen hiervoor middelen ter beschikking te stellen. Deze drie elementen kunnen in de procedure van de structuurvisie worden. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt de raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen van 48.940,- voor de drie elementen in relatie tot de op te stellen structuurvisie buitengebied. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. Onder aanpassing van dekkingvoorstel: via algemene reserve en melding maken van onderschrijding minimum grens van 1,3 ME.


---

PORTEFEUILLE: wethouder J. Vonk-Vedder


1. Ketensamenwerking CWI, UWV en gemeenten. Toelichting: Het project Regionale ketensamenwerking brengt kosten met zich mee. Dit advies beschrijft de actuele ontwikkeling rond ketensamenwerking en geeft informatie over de kosten die er voor gemeente Abcoude aan verbonden zijn. Het advies is opgesteld door De Ronde Venen; Abcoude heeft de uitvoering van Sociale Zaken aan deze gemeente uitbesteed. Ambtelijk advies: De incidentele kosten voor 2009 leiden tot een verhoging van de reeds bestaande budgetten, daarom in te stemmen met het beschikbaar stellen van 9.586,50 extra geld voor de ketensamenwerking. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Aanwijzing toezichthouders kinderopvang. Toelichting: In het kader van het toezicht op de kwaliteit kinderopvang dient het college medewerkers van de GGD aan te wijzen als toezichthouder. De GGD heeft het college gevraagd twee medewerkers aan te wijzen als toezichthouders. Ambtelijk advies: Twee medewerkers van de GGD aanwijzen als toezichthouders kinderopvang voor de gemeente Abcoude. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Vaststellen nieuwe verordening leerlingenvervoer. Toelichting: De wijzigingen in de modelverordening leerlingenvervoer die de VNG heeft voorgesteld vanwege recente jurisprudentie, onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen en praktijkervaringen van gemeenten doorvoeren in de verordening leerlingenvervoer gemeente Abcoude 2007. Ambtelijk advies: Overeenkomstig bijgevoegd concept aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorleggen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Kwartaalrapportage 2007-4 en 2008-1 woonruimteverdeling van Westhoek Wonen. Toelichting: Hierbij wordt door Westhoek Wonen de rapportage van het 4de kwartaal van 2007 en 1ste kwartaalrapportage 2008 woonruimteverdeling in gemeente Abcoude aangeboden. De rapportage is een goed instrument om vinger aan de pols te houden bij de woonruimteverdeling en zo nodig opvallende ontwikkelingen en problemen signaleren en bespreekbaar maken. Ook richting de Raad is het een goed instrument om transparantie te tonen in de werking van de sociale woningmarkt. Ambtelijk advies: Twee kwartaalrapportage voor kennisgeving aannemen en ter informatie aanbieden aan de Raad. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. Wethouder de Roode brengt aan Westhoek Wonen zorg over gevoerde urgentie beleid over in bestuurlijk overleg.
2. Jaarverslag Westhoek Wonen 2007. Toelichting: Westhoek Wonen heeft een Jaarverslag 2007 opgesteld. Westhoek benoemt de belangrijkste resultaten in een begeleidende brief, deze zijn overgenomen in de toelichting. Ambtelijk advies: Kennis nemen van het jaarverslag 2007 van Westhoek Wonen en ter informatie aanbieden aan de Raad. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 19 augustus 2008. De secretaris, de burgemeester,
---

MANDAATBESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 augustus 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Aanvraag sloopvergunning onder nummer 1438 voor de sloop van het clubgebouw van de IJsclub Baambrugge, C.J. van der Leestraat t.o. nummer 34 te Baambrugge. Toelichting: Op 17-7-2008 is een sloopvergunning aangevraagd voor de sloop van een clubgebouw (IJsclub Baambrugge) t.o. C.J. van der Leestraat te Baambrugge. Er is een asbestinventarisatie uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat er op drie plekken asbest is aangetroffen: plaatmaterialen/ gevelbekleding en een rookafvoer, resp. risicoklasse 2 en 1. De sloopvergunning wordt op grond van de Bouwverordening onder voorwaarden verleend, betrekking hebben de op de veiligheid. Ambtelijk advies: Sloopvergunning verlenen onder bijgaande voorwaarden. Mandaatbesluit d.d. 04-08-2008+: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Kapvergunningaanvraag 1 es. Toelichting: Op 2 juli 2008 is een verzoek om vergunning binnengekomen voor het kappen van 1 es aan Brandweerplein 5 te Abcoude. De bomen hebben wortelvorming onder fietshok en vele takken zijn al afgebroken. De gemeentelijke bomendeskundige heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringgronden (art. 4. 3 .3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 17 juli 2008 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt de kapvergunning te verlenen. Mandaatbesluit d.d. 01-08-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Kapvergunningaanvraag 1 kronkelwilg en 1 blauwspar. Toelichting: Op 3 juli 2008 is een verzoek om vergunning binnengekomen voor het kappen van 1 kronkelwilg en 1 blauwspar aan Haagwinde 9 te Abcoude. De bomen zijn te groot voor de standplaats en voor herinrichten tuin. De gemeentelijke bomendeskundige heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringgronden (art. 4. 3 .3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 17 juli 2008 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt de kapvergunning te verlenen. Mandaatbesluit d.d. 01-08-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Kapvergunningaanvraag 1 spar. Toelichting: Op 4 juli 2008 is een verzoek om vergunning binnengekomen voor het kappen van 1 spar aan Sluijterstraat 8 te Abcoude. De boom is aan het afsterven door ouderdom. De gemeentelijke bomendeskundige heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringgronden (art. 4. 3 .3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 17 juli 2008 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt de kapvergunning te verlenen. Mandaatbesluit d.d. 01-08-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


4. Aanvraag bouwvergunning het vergroten van een ligboxenstal, Gein-Noord 88C, Abcoude. Ambtelijk advies: Vrijstelling en bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 05-08-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
5. Verzoek om toestemming voor tijdelijke afsluiting van Dorpsstraat, Zuwe, Binnenweg, Kleiweg De Horn en het gedeelte Winkeldijk gelegen tussen de Koppeldijk en De Horn te Baambrugge op 22 augustus 2008 van 19.05 uur tot 20.45 uur ten behoeve van de door de IJsclub Baambrugge te organiseren dorpsloop. Toelichting: Het bestuur van de IJsclub Baambrugge organiseert op 22 augustus 2008 de jaarlijkse dorpsloop. Het bestuur verzoekt om tijdelijke afsluiting van de Dorpsstraat. Zuwe, Binnenweg, Kleiweg, De Horn en het gedeelte Winkeldijk gelegen tussen de Koppeldijk en De Horn te Baambrugge van 19.05 tot 20.45 uur op 22 augustus 2008. In verband met de veiligheid van de deelnemers aan deze loop is het wenselijk dit deel van de openbare weg af te sluiten voor alle verkeer, behoudens voetgangers. De IJsclub plaatst zelf de borden. Mocht dit niet goed gebeuren, dan vervangt de Buitendienst de borden. Ambtelijk advies: Tijdelijke verkeersmaatregel instellen. Mandaatbesluit d.d. 17-07-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.
6. Aanvraag sloopvergunning onder nummer 1443 voor de sloop van een schuur bij de Oostzijdse Molen, Gein-Zuid 14 te Abcoude. Toelichting: Op 21-7-2008 is een sloopvergunning aangevraagd voor de sloop van een schuur bij de Oostzijdse Molen aan het Gein-Zuid. De sloop is ten behoeve van nieuwbouw, hiervoor is al bouwvergunning aangevraagd en verleend. De molen zelf is onlangs geheel gerestaureerd. Er is een asbestinventarisatie uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat er op een plek asbest is aangetroffen: plaatmateriaal, risicoklasse 3. De sloopvergunning wordt op grond van de Bouwverordening onder voorwaarden verleend, betrekking hebbende op de veiligheid. Ambtelijk advies: Sloopvergunning verlenen onder bijgaande voorwaarden. Mandaatbesluit d.d. 04-08-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.


---