Ministerie van Buitenlandse Zaken

Regering ontzet over dood Nederlandse cameraman

12 aug 2008 | De Nederlandse regering heeft met ontzetting kennisgenomen van de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië.

"Mijn gedachten gaan uit naar de familie van de heer Storimans, in het bijzonder zijn vrouw en twee kinderen. De regering betuigt hen en RTL haar innige deelneming," aldus een aangeslagen minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Tijdens mijn meest recente bezoek aan Afghanistan in mei heb ik uitgebreid met de heer Storimans gesproken. Ik heb hem leren kennen als een hardwerkende professional en een bijzonder sympathieke man."

De cameraman kwam om het leven tijdens een bombardement van de Georgische stad Gori. Zijn collega verslaggever Jeroen Akkermans raakte hierbij gewond. Verhagen heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden om opheldering te vragen over de omstandigheden waaronder de heer Storimans is omgekomen.

De Nederlandse ambassade in Tblisi verleent alle mogelijke consulaire hulp. In een gesprek met de Georgische ambassadeur in Den Haag heeft staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) ondersteuning gevraagd bij de repatriering.

De Nederlandse regering veroordeelt het excessief gebruik van geweld. Er is geen militaire oplossing voor dit conflict, alleen een politieke. Nederland steunt de inspanningen van het Franse EU-voorzitterschap en het Finse OVSE-voorzitterschap om zo spoedig mogelijk te komen tot een staakt-het-vuren tussen partijen, terugtrekking van de Russische en Georgische troepen onder een vorm van internationaal toezicht en het voeren van onderhandelingen over een duurzame oplossing van het conflict.