Gemeente Overbetuwe


Inzamelingsproef kunststof en drankblikjes Overbetuwe succes

De gemeente Overbetuwe verlengt de proef voor het inzamelen van kunststof verpakkingen in Elst tot 1 november 2008. De inzameling van deze verpakkingen blijkt tot nu toe een groot succes. Momenteel wordt bij het inzamelapparaat in Elst op het Europaplein â de VIP terminal - wekelijks circa 2400 kilogram kunststof gescheiden ingeleverd. Tot nu toe versnippert dit apparaat het kunststof afval en drankblikjes. Dat scheelt veel volume bij het transport maar de afzetmarkt blijkt nog onvoldoende ingesteld op het verwerken van deze snippers. In plaats van versnipperen van de verpakkingen is het daarom voorlopig beter het kunststofafval samen te persen. Het inzamelapparaat zal daarop worden aangepast.
Als de aanpassing succesvol blijkt, stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om het aantal VIP terminals met 5 uit te breiden.

Behalve kunststofverpakking en drankblikjes in de VIP kunnen inwoners ook lege drankenkartons (melk- en sappakken) inleveren in de ondergrondse containers die er naast
staan. Dit moet resulteren in een nog betere scheiding van het verpakkingsafval en een hoog servicegehalte voor de burger. Met deze aanpak wil de gemeente een positieve bijdrage leveren aan het duurzaam hergebruiken van grondstoffen. Inwoners profiteren mee omdat zij minder restafval in hun container hoeven aan te bieden.