Pakistaanse onderzoekster krijgt subsidie voor onderzoek in Wageningen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Pakistaanse onderzoekster Ansa Wasim een zgn. Mozaïeksubsidie toegekend. De beurs is bedoeld voor excellente allochtone afgestudeerden. De jonge onderzoekster kan hiermee vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren aan Wageningen Universiteit. In november zal minister Plasterk haar met andere laureaten huldigen.

Ansa Wasim (1981) werd geselecteerd door NWO om haar onderzoeksidee verder uit te werken. De uitgewerkte aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland en door een vakkundige selectiecommissie.

Ansa Wasim gaat haar onderzoek uitvoeren bij de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen Universiteit. Ze concentreert zich op de signalen die een rol spelen bij de vorming van botten die worden blootgesteld aan fysieke belasting. Deze speelt een belangrijke rol in het maken en onderhouden van het bot. Om de conditie van het bottengestel goed te houden moeten astronauten in de ruimte oefeningen doen. Dat voorkomt botafbraak.

Voor haar onderzoek ontvangt Ansa Wasim een subsidie van 180.000 euro. Er vallen landelijk 24 kandidaten in de prijzen. Dat totaalbedrag daarvan wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW. Op 13 november zullen de laureaten uit 2008 een oorkonde ontvangen van Minister Plasterk.