Gemeente Overbetuwe


Gemeente Overbetuwe stelt Landschapsontwikkelingsplan op

De gemeente vindt het belangrijk om aan het landschap van het buitengebied bijzondere zorg te besteden en stelt daarom een landschapsontwikkelingsplan op: een plan voor het landschap waarin mensen wonen, werken of recreëren.

Het belang van een LOP

Het gemeentelijke beleid voor natuur en landschap in het buitengebied wordt nu nog op basis van de landschapsbeleidsplannen (LBP) van de drie voormalige gemeenten gevoerd. Deze plannen hebben hun nut bewezen. Bijvoorbeeld erfbeplantingprojecten, de aanleg van wandelpaden, poelen en natuurvriendelijke oevers zijn onder dat beleid tot stand gekomen. Maar tijden veranderen en daarmee ook behoeftes. Om daar goed op te kunnen inspelen is actueel beleid van groot belang. Begin dit jaar is de gemeente gestart met het actualiseren van het landschapsbeleid voor het buitengebied. Met dit nieuwe beleid kan beter ingespeeld worden op de ontwikkeling van de gemeente en de toenemende behoefte om recreatief gebruik te maken van het buitengebied.

Hoe werkt een LOP

Een LOP gaat uit van de bestaande kwaliteiten en mogelijkheden van het landschap en beschrijft de gewenste ontwikkelingen. De gemeente stelt dit plan op in overleg met diverse organisaties en inwoners. Daarin wordt een visie op het landschap, waarvoor draagvlak bestaat, uitgewerkt in zowel wensen als in concrete uitvoerbare projecten. Het LOP vormt ook een hulpmiddel bij het aanboren van geldstromen en voor het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties. Het LOP is een belangrijke bouwsteen voor het gemeentelijk bestemmingsplan. Bovendien kan de gemeente ruimtelijke ingrepen in het landschap toetsen aan het LOP.

Informatie en inspraak

Het landschapsontwikkelingsplan neemt inmiddels concrete vormen aan. Maar voordat het Landschapsontwikkelingsplan wordt vastgesteld legt de gemeente haar visie en de ideeën over de uitwerking daarvan in deelgebieden eerst voor aan inwoners en belanghebbenden. Er komen informatieavonden, waarbij is iedereen welkom is om mee te denken. Een uitnodiging daarvoor zal te zijner tijd ook worden gepubliceerd op deze pagina.
Tenslotte bestaat de mogelijkheid om tijdens de (formele) vaststellingsprocedure uw inzichten kenbaar te maken. Meer informatie over het landschapsbeleid vindt u bij Wonen en leven > Landschap. Daar staan ook de nieuwsbrieven over het LOP.