Nieuw-Vlaamse Alliantie


SOCIALE PARAGRAAF IN LICENTIES AFHANDELAARS

De overheid moet als minderheidsaandeelhouder bij Brussels Airport Company (BAC) haar positie gebruiken om afspraken te maken over maximale dienstverlening bij sociale conflicten. Dit moet gebeuren door sociale afspraken vast te leggen in de licenties die worden toegekend aan vluchtafhandelaars zoals Aviapartner en Flightcare, aldus N-VA Kamerlid Jan Jambon, die de wilde stakingen op de luchthaven krachtig veroordeelt.

De roep om minimale dienstverlening is nooit ver weg wanneer wilde stakingen uitbreken in vitale sectoren zoals spoor en luchtvaart. Werkonderbrekingen die terecht aanleiding geven tot flink wat frustratie bij de reizigers. Toch mag het debat zich niet beperken tot een principe dat in regelgeving zal omgezet moeten worden. N-VA is van mening dat vooral op korte termijn oplossingen moeten komen.

N-VA Kamerlid Jan Jambon vraagt dat staatssecretaris Etienne Schouppe zijn positie als minderheidsaandeelhouder bij BAC op korte termijn aanwendt om een sociale paragraaf toe te voegen aan de huidige licenties. Die paragraaf moet gebaseerd zijn op het akkoord dat zijn collega Vervotte wist te bereiken binnen de NMBS.

Concreet betekent dit dat er afspraken worden gemaakt over striktere procedures voor stakingsaanzeggingen en strengere voorwaarden voor werkonderbrekingen. Op korte termijn blijft dit de beste garantie om dergelijke wilde stakingen te voorkomen. Op langere termijn zal moeten worden nagedacht over het huidige systeem van licenties aan maximaal twee vluchtafhandelaars en aan nieuwe regelgeving m.b.t. het stakingsrecht. Eerder nam N-VA hier al initiatieven.

Maar ook het feit dat de werkdruk op de luchthaven zou opgelost kunnen worden door de instroom van laaggeschoolde werkzoekenden uit Brussel is een feit dat in het huidig debat onderbelicht blijft. Mits goede samenwerking tussen de verschillende gewestelijke arbeidsbemiddelingsdiensten, goede taalopleidingen en beter openbaar vervoer tussen Brussel en de luchthaven zou dit probleem misschien al lang van de baan zijn. Maar dat veronderstelt een goede interinstitutionele samenwerking, zegt N-VA Kamerlid Jambon schamper.

Auteur:
Kamerlid N-VA
Jan Jambon

Noot voor de pers:
Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be