Artsen zonder Grenzen


Noodhulp aan gevluchte Zuid-Ossetiërs

12/08/2008 14:59 -- Teams van Artsen zonder Grenzen verkennen de noden in Noord-Ossetië waar vele inwoners van Zuid-Ossetië naartoe zijn gevlucht. Op vrijdag 8 augustus werd bekend dat een strijd is losgebarsten in de afvallige regio, waarop het Russische leger de aanval opende op Georgië. Op dit moment proberen wij toegang te krijgen tot Zuid-Ossetië. Tot nu toe is toegang niet mogelijk.

© REUTERS/David Mdzinarishvili In Noord-Ossetië, net over de grens van Zuid-Ossetië in Rusland, zijn het afgelopen weekend twee van onze teams aangekomen om de situatie te verkennen. Veel mensen zijn Zuid-Ossetië ontvlucht, het merendeel naar Noord-Ossetië, maar ook naar andere gebieden in Georgië. Hoeveel mensen er gevlucht zijn, is nog onbekend. Het lijkt er nu op dat de vluchtelingen hulp krijgen van Russische gezondheidsautoriteiten en de overheidscrisisorganisatie EMERCOM.

Artsen zonder Grenzen had al projecten In Georgië en Abchazië (een autonome Georgische regio). In de Georgische hoofdstad Tbilisi, zal ons team diverse ziekenhuizen ondersteunen, onder meer met medicijnen. Inmiddels zijn er zo'n 1.200 mensen opgenomen in diverse ziekenhuizen in Georgië. In totaal zijn er drie opvangkampen in de hoofdstad en vijf in de omgeving waar er per locatie een paar honderd mensen zich hebben verzameld. Morgen zullen onze medewerkers de noden verkennen in de opvangkampen rond Tbilisi.

In de plaatsen Zugdidi (in het westen van Georgië) en Sukhumi (in de Georgische regio Abchazië) behandelen onze teams patiënten die lijden aan de meervoudig resistente vorm van tuberculose. In Sukhumi gaat de behandeling van 80 patiënten in ziekenhuis en 7 mobiele hulpposten gewoon door, maar in Zugdidi moesten onze internationale medewerkers worden geëvacueerd. Lokale medewerkers zetten het werk voort. Beide projecten hebben nog een volledige medicijnenvoorraad voor twee weken. Een van de benodigde componenten zal echter na 2 weken uitgeput zijn, wat een goede behandeling van de patiënten in gevaar kan brengen.

Rapport AzG: de grote risicos voor de zwangere vrouwen van Haïti --