Promotie-onderzoek "Natuurlijk bosbeheer, natuurlijk bos?" in Wageningen


Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. G.M.J. Mohren (Bosecologie en bosbeheer)
Co-Promotor: Dr. Ir. J. den Ouden

Om het Europese bos natuurlijker te maken wordt natuurvolgend bosbeheer toegepast. Hierin wordt natuurlijke dynamiek nagebootst, bijvoorbeeld door het maken van grote gaten in het kronendak. Het wordt verwacht dat er daarna door natuurlijke verjonging een gemengd en divers bos zal ontstaan.

Onderzoek op de Veluwe wijst echter uit dat de ontstane diversiteit in de verjonging waarschijnlijk geen stand houdt. De onderzochte soorten Ruwe berk en Japanse lariks groeien snel over Grove den en Douglas heen. Grove den is sterk lichtbehoevend en zal daarom een hoge sterfte laten zien. Uiteindelijk zal deze soort worden weggeconcurreerd. Ruwe berk en Japanse lariks zullen voor een groot deel overleven en een tijdelijke ijle bovenlaag vormen. Douglas daarentegen, die in hoge dichtheden in de onderlaag groeit, laat een hoge overleving zien en zal in de loop der tijd steeds dominanter worden.

Onder het populaire systeem van toekomstbomendunning met natuurlijke ontwikkeling van de overige opstand, zal het omgevormde bos uiteindelijk weer gewoon Douglas bos worden. Dit effect zal sterker zijn als zoân systeem langer wordt wordt toegepast. Dit staat haaks op de doelstelling om gemengde natuurlijke bossen te creëren. Om de diversiteit te handhaven zullen sterkere ingrepen nodig zijn die de omstandigheden creëren die soortsdiversiteit mogelijk maken.

Titel proefschrift: "Growth patterns, competition and coexistence in gap-phase regeneration under close-to-nature silviculture"