Technische Universiteit Eindhoven

Digitale diensten via glasvezel goed voor welzijn

Geplaatst: 12 augustus, 2008

Gebruikers van internetdiensten via glasvezel profiteren in sociaal-economisch opzicht meer van hun verbinding dan mensen met een 'gewone' breedbandverbinding. Dat blijkt uit onderzoek dat dr. Bert Sadowski van de TU/e uitvoerde voor de gemeente Eindhoven.

Hij bekeek de effecten van zogeheten Fibre-to-the-Home initiatieven - glasvezel tot aan de huizen - op de verbetering van het sociaal-economisch welzijn van inwoners in de regio Eindhoven. Vooral voor mensen met lagere inkomens is het voordeel groter.

Glasvezelgebruikers doen meer op internet, blijkt uit het onderzoek van de universitair hoofddocent Technische Economie. Ze zijn actiever op sociale netwerksites en de sociale cohesie onder de glasvezelklanten, zoals in de Eindhovense wijk Tongelre en het dorp Nuenen, is groter. "Mensen voelen zich meer verbonden met elkaar, door de maatschappelijke insteek van glasvezelprovider Ons Net Eindhoven", legt Sadowski uit. "Ze voelen zich lid van iets lokaals. Dat is anders bij een landelijke breedbandaanbieder."

Ook maken mensen met glasvezelaansluiting meer gebruik van juridisch en medisch advies op internet. "Dat komt voor een deel simpelweg door de hoge snelheid van het internet: je kunt meer doen in minder tijd", zegt Sadowski. Maar is het niet zo dat mensen die glasvezel nemen sowieso handiger zijn met internet? "In een vervolgonderzoek gaan we kijken naar het verband tussen digitale vaardigheden en het al of niet hebben van glasvezel. Daaruit moet blijken wat er het eerst was: de vaardigheid of de verbinding."

Een andere belangrijke conclusie die op basis van de resultaten van het onderzoek getrokken kan worden, is dat glasvezelnetwerken een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van sociale contacten en de onderlinge samenhang tussen buurtbewoners in Tongelre.

Sadowski heeft wel een kanttekening. De diensten zijn volgens hem nog te versnipperd, en de gemeente moet initiatieven voor de toepassing van glasvezel meer stimuleren. "Toen het glasvezelnetwerk kwam, ging het er veel over in de politiek. Nu het er eenmaal ligt, is dat minder geworden", vindt Sadowski. "Er ligt een goudmijn in de grond, maar de mogelijkheden daarvan worden niet genoeg uitgewerkt."

De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen bij het ontwikkelen van een integrale visie van de gemeente over de groei van glasvezelnetwerken in de regio Eindhoven.

Print deze paginaOver de site