Ingezonden persbericht


31 juli 2008

PERSBERICHT

Werkgroep Meteoren
Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS)

----------------------

Vallende sterren te zien rond 12 augustus

Elk jaar zijn er medio augustus 's nachts meer vallende sterren te zien dan normaal. Het hoogtepunt valt rond 12 augustus. Bij een donkere heldere hemel zijn dan tientallen meteoren per uur te zien.

Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo zien we een lichtflitsje aan de hemel. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer.

Meteoren verschijnen elke nacht. Maar in sommige perioden kunnen we meer meteoren zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan een baan van een komeet kruist. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes die de komeet heeft achtergelaten. Als de aarde door de baan trekt, komen de deeltjes in de atmosfeer van de aarde terecht en dan verschijnen de meteoren. De deeltjes zelf verbranden. Er komt dan ook niets van op aarde terecht.

Rond 12 augustus trekt de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle. Dan verschijnen er veel meteoren die uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Deze meteoren heten daarom Perseïden. De Perseïden zijn te zien van 17 juli tot en met 24 augustus, met het hoogtepunt op 12 augustus. In de nacht van 11 op 12 en van 12 op 13 augustus zijn er bij helder weer vele tientallen meteoren per uur te zien.

Donkere locatie

Om de vallende sterren goed te kunnen zien heeft u geen telescoop of verrekijker nodig. Wel belangrijk is dat het onbewolkt is en dat u op een donkere plek bent waar u veel sterren kunt zien, bij voorkeur ver van steden. Ook al lijken de Perseïden uit de richting van Perseus te komen, ze kunnen overal aan de hemel te zien zijn. De meeste meteoren verschijnen na middernacht, maar ook in de late avonduren is het zeker de moeite waard om te kijken.

Een belangrijke factor bij het zien van vallende sterren is het weer. Bij een bewolkte hemel zijn de meteoren niet zichtbaar. Houdt daarom de weerberichten in de gaten als u wilt gaan kijken.

Bijschrift figuur

Perseïden lijken uit één punt in de buurt van het sterrenbeeld Perseus te komen.

Meer informatie: www.werkgroepmeteoren.nl

----------------------

Noot voor de redactie -