Raad van State


dinsdag 12 augustus 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bloemencorso wagenopbouwlocaties" van de gemeente Valkenswaard. In het plan zijn dertien locaties binnen de gemeente aangewezen waar maximaal drie maanden per jaar een tent mag worden neergezet om bloemencorsowagens in op te bouwen. ABAB Groep B.V. is het er niet mee eens dat op het grasveld voor zijn bedrijf zo'n tent komt te staan. (zaaknummer 200800206/1)
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die de minister van VROM heeft opgelegd aan Main B.V. vanwege de inzameling en opslag van afvalstoffen die uit de scheepvaart afkomstig zijn. Volgens de minister heeft het afvalinzamelingsbedrijf het voorschrift uit de milieuvergunning overtreden, waarin staat dat het bedrijf niet langer dan 30 dagen afvalstoffen aan boord mag opslaan. Het gaat om afvalstoffen die afkomstig zijn van andere schepen. Het bedrijf bestrijdt de overtreding niet, maar vindt dat er sprake is van overmacht, omdat het de stoffen niet kon afgeven bij een afvalverwerker. Deze was namelijk tijdelijk niet in werking, aldus het bedrijf. Het bedrijf verzoekt de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200805947/1) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft opgelegd aan een paprikateler vanwege het gebruik van een warmtekrachtcentrale aan de Wateringseweg in Poeldijk. Het college wil met de dwangsom bereiken dat de teler de stankoverlast die de warmtekrachtcentrale veroorzaakt, beëindigt. De teler vindt dat het college hem geen dwangsom had mogen opleggen, omdat hij geen regels overtreedt. De teler verzoekt daarom de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200805391/1)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend voor de bouw van een medisch centrum aan het Looiersplantsoen en elf appartementen aan de Goorseweg in Diepenheim op de locatie van het voormalige gemeentehuis. Een aantal omwonenden is het niet met de bouw eens. Zij vinden onder meer dat een te groot gedeelte van het perceel wordt bebouwd en dat de gebouwen te hoog worden. Ook zijn zij belang voor aantasting van hun privacy. De rechtbank in Almelo verklaarde een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 200800095/1) Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen heeft verleend voor een extra klaslokaal bij de Meester S. Wijbrandischool aan de Schoterlandseweg in Oudehorne. Een melkveehouder vreest dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt doordat het lokaal te dicht bij zijn bedrijf wordt gebouwd en de scholieren daardoor stankoverlast zullen ondervinden. Verder is hij bang dat hij zijn bedrijf niet meer kan uitbreiden. Ook vreest hij dat er een slecht leefklimaat ontstaat voor de kinderen die daar naar school gaan. De rechtbank in Leeuwarden heeft een eerder beroep ongegrond verklaard. (zaaknummer 200708675/1)