Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten pakken windenergie serieus op!

12.08.2008

De bewering dat gemeenten het belangrijkste knelpunt vormen voor windenergieprojecten is onterecht. In bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten lopen projecten voor de realisatie van windenergie. Voorbeelden hiervan zijn de gemeenten Houten, Woerden en Lelystad, die zich actief inzetten voor de realisatie van windenergie.

Het klopt dat niet alle initiatieven de eindstreep halen en gerealiseerd worden. Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. Ten eerste is het de taak van gemeenteraden en wethouders om bij besluiten over windenergieprojecten een integrale afweging tussen diverse belangen te maken. Zo kan het gebeuren dat ervoor wordt gekozen een project niet door te laten gaan doordat er te veel hinder zal zijn door geluids-overlast of horizonvervuiling. Andere redenen om op een bepaalde locatie geen windmolens te plaatsen kunnen bijvoorbeeld voorziene veiligheidrisicos of het ruimtebeslag zijn.

Verder maakt een gemeente vaak een afweging tussen verschillende vormen van duurzame energie. In sommige gevallen levert een investering in biovergisting of zonne-energie meer energie op dan windenergie, bijvoorbeeld in windluwe gemeenten. Ook komt het regelmatig voor dat de gemeente in haar procedure wordt ingehaald door de snel veranderende techniek. Op het moment dat de inspraakprocedure is afgerond, is de techniek inmiddels zo verbeterd dat er andere/ betere windmolens op de markt zijn. Om deze te kunnen toepassen moet de procedure opnieuw worden doorlopen. Hierdoor kunnen windmolens niet zo snel worden gebouwd als gewenst is.

Ten slotte belemmert rijksregelgeving in een aanzienlijk aantal gevallen de uitvoering van windenergieprojecten:
* Defensie heeft een probleem met mogelijke storingen op de radar door windmolens nabij militaire vliegvelden en verbiedt daarom windmolens in de omgeving van deze vliegvelden.
* De regels voor geluidshinder zijn onduidelijk, waardoor de beoordeling van de geluidsproductie van hoge windmolens moeilijk is.

* De effecten van windmolens op de natuur in nabij gelegen beschermde natuurgebieden zijn niet helder.

De VNG overlegt met het Rijk over deze knelpunten en ziet graag een snelle oplossing. Gemeenten willen namelijk voortvarend verdergaan met het vergroten van het aanbod van duurzame energie om daarmee de rijksdoelstelling voor duurzame energie te helpen halen.

Den Haag, 12 augustus 2008