Ingezonden persbericht


Vacatureaanbod verder gedaald

Arbeidsmarkt lijdt onder economische onzekerheid

Amsterdam, 12 augustus 2008 -- De daling van het vacatureaanbod duurt voort. Voor de derde achtereenvolgende maand is de vraag naar personeel afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index daalde in juli met 9 punten naar 194 en staat nu zelfs 3 punten lager dan een jaar geleden.

'De sterke daling duidt op een verdere afname in het werkgeversvertrouwen in Nederland', zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. 'Er lijkt een omslagpunt bereikt waarbij de economische onzekerheid nu echt voelbaar wordt op de arbeidsmarkt.'

Bijna alle sectoren gedaald
De afname van het aantal online vacatures was in bijna alle sectoren merkbaar en was het sterkst in de sector onderzoek & ontwikkeling. Hier daalde de Index met 50 punten naar 136 en staat hij 62 punten onder het niveau van vorig jaar. Ook de sectoren marketing/pr/media (-25), gezondheidszorg (-22), human resources (-22) en administratie (-19) daalden flink. Voor de human resources betekende het de vierde achtereenvolgende afname van de Index.

Alleen de sectoren financiële dienstverlening (+4), telecommunicatie (+4) en productie/industrie (+2) lieten een lichte stijging zien.

Utrecht stijgt tegen de trend in
Utrecht en Zeeland onttrokken zich aan de dalende trend van juli. In Utrecht steeg de Index zelfs met 15 punten en ook Zeeland deed het met een stijging van 9 punten goed. In Utrecht waren het met name de sectoren financiële dienstverlening, bouw, productie en telecommunicatie die voor een toename van de Index zorgden. De Index van Utrecht staat 10 punten hoger dan een jaar geleden. Begin deze maand maakte onderzoeksbureau Ecorys al bekend dat de stad Utrecht de economische groeistad van West-Europa is.

In de overige provincies nam het online vacatureaanbod af. Overijssel zag de Index met 21 punten het sterkst dalen. Vooral in de sectoren onderzoek & ontwikkeling en bouw daalde het online vacatureaanbod hier aanzienlijk. Ook in Drenthe (-19), Friesland, Gelderland en Groningen (alle -17) daalde de index fors.

Europese Index stijgt wel
De Europese Index steeg wel, zij het slechts met 1 punt. Vooral Duitsland was met een stijging van 10 punten verantwoordelijk voor deze toename. Ook Italië steeg in juli, met 4 punten. De overige landen daalden, waarbij Zweden met 19 punten de grootste daling liet zien. België (-4), Groot-Brittannië (-3) en Frankrijk (-2) daalden licht.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt. De barometer is een maandelijkse analyse van de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88-indeling). Meer dan 300 Nederlandse representatieve carrièresites en HR-secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van 8 fulltime-onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 60.000 vacatures en ruim 850.000 CV's. Per maand kent de site ruim 2.000.000 unieke bezoeken (januari 2008).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 locale websites, gevestigd in 35 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 35 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht