Gemeente Heerde


Persbericht

Onderwerp: Heerder college wil overlast breed aanpakken

Cameratoezicht, gebiedsverbod, betere straatverlichting. Het is een heel pakket aan maatregelen dat het college van Heerde in wil zetten om de overlast in het centrum van het dorp terug te dringen.

Camera rouleert

Om het vandalisme en de overlast tegen te gaan, stelt het college voor een camera aan te schaffen die steeds op een andere plek wordt gehangen. Deze camera is niet te onderscheiden van de de nepcamera's die op meerdere plaatsen tegelijk worden geïnstalleerd. Het gaat dan om locaties waar geregeld zaken worden vernield, vechtpartijen plaatsvinden of asociaal wordt gereden. Voorbeelden van deze 'hotspots' zijn het midden van de Dorpsstraat, de splitsing met de Bonenburgerlaan en het busstation aan de Brinklaan. De meeste meldingen over onveiligheid en overlast komen uit deze gebieden. De politie heeft onlangs nog een paar weken intensief gecontroleerd op de hoek van de Bonenburgerlaan omdat de hangplek daar nogal wat overlastmeldingen van omwonenden opleverde. Hoe vervelend het voor de omwonenden ook kan zijn, de politie is tijdens deze controles geen strafbare feiten tegengekomen waartegen iets gedaan kan worden.

De camera die, straks ingezet wordt, maakt opnamen die achteraf teruggekeken kunnen worden. Vooral bij aangifte van geweld tegen personen of goederen waar de politie niet bij is geweest, worden de beelden gebruikt om de dader(s) op te sporen. Uit ervaringen bij andere gemeenten blijkt dat camera's de gevoelens van veiligheid verbeteren. Drugshandel, drugsgebruik en diefstal nemen wel af. In Heerde wordt na een jaar bekeken wat het effect van het cameragebruik is. Op agressief, impulsief gedrag waarbij overmatig drankgebruik in het spel is, hebben camera's in andere plaatsen minder effect gehad.

Meer licht op straat

Om daders herkenbaar in beeld te brengen, is op z'n minst goede straatverlichting nodig. De politie en het uitgaanspubliek hebben die wens ook al eerder kenbaar gemaakt. De lantaarnpalen die in de Dorpsstraat staan, zijn niet in staat veel meer licht te geven dan ze al doen. Daarom is er, in overleg met de ondernemersvereniging, voor gekozen andere verlichting langer te laten branden. Via een schakelsysteem blijven de lichten bij de winkels in de Dorpsstraat in het weekend aan tot half vijf 's morgens.

Gebiedsverbod

Notoire overtreders die de politie handen vol werk bezorgen kunnen als het aan het college ligt, straks ook beter worden aangepakt. Dit gaat als volgt: iemand pleegt een strafrechtelijk feit, er wordt proces verbaal opgemaakt en de overtreder krijgt een officiële waarschuwing. Mocht hij binnen een half jaar weer de fout in gaan, dan krijgt hij een gebiedsontzegging opgelegd van vier, acht of zestien weken. Dat wil zeggen dat hij zich niet meer mag vertonen in een duidelijk aangegeven gedeelte van het dorp. Geweld tegen hulpverleners wordt direct gestraft met een gebiedsverbod. Daarnaast worden de daders nog vervolgd via het strafrecht.