Provincie Overijssel

Jan Jaap Kolkman
^Provin^cial^e S^talen
Poot 17
7 ^ Tel.0^6-55^3^61856

Aan Gedeputeerde Staten van Overijssel
t.a.v. Theo Rietkerk
Postbus 10078
8000 GB Zwolle.
Deventer, 11 augustus 2008
Betreft: schriftelijke vragen
Geacht College,
Nabij Lettele, gemeente Deventer ligt de plas Linderveld (niet te verwarren met de discussie rondom een bedrijventerrein; is andere locatie). Planologisch wordt de situatie ter plekke aangeduid als natuurgebied. Op dit moment heeft de plas schoon water. In februari 2008 heeft het Waterschap Groot Salland een WVO vergunning op grond van de Wet Verontreinigingen Oppervlaktewater (WVO) verleend voor ontdieping van deze plas. Deze ontdieping mag plaatsvinden door middel van storting van vervuild slib in de categorie l t/m 3. (Inmiddels is de wet gewijzigd en hoeft een aanvrager, die slib wil storten in het kader van ontdieping, slechts met een melding aan het waterschap te volstaan.) Bij omwonenden zijn grote zorgen gerezen over de eventuele effecten hiervan op het grondwater. Zij gebruiken het grondwater immers als drinkwater voor het vee en als proceswater voor de zuivelbereiding op het boerenbedrijf. In ieder geval een gezin gebruikt het grondwater ook als drinkwater.
In opdracht van omwonenden is onderzoek gedaan door bureau Boorsma BV te Drachten. De conclusie van dit bureau is dat de grondwaterstroom vanaf de Sallandse Heuvelrug tot aan de IJssel onder de plas doorloopt. De verontreinigende stoffen zakken door de zandlaag en worden dan door het grondwater meegenomen. Omdat nog niet bekend is. waar het slib vandaan komt, is nog onbekend hoe ernstig de verontreiniging zal kunnen zijn. Op dit moment lijkt het niet duidelijk welke overheid ver^antwoordelijk is voor de grondwaterkwaliteit in de plas.
Er lijkt sprake van een leemte in de regelgeving. De regelgeving, ook het bouwstoffenbesluit, lijkt niet helemaal duidelijk over wat nu wel en niet onder het bereik valt van de Wet Verontreinigingen Oppervlaktewater. Uit het bouwstoffenbesluit, waarin staat dat het grondwater niet meer dan "marginaal belast" mag worden, lijkt op te maken dat de kwaliteit van het grondwater ook moet worden getoetst in het kader van verlening van een vergunning op grond van de WVO,

De Staten^-Generaal heeft nadere invulling blijkbaar overgelaten aan de Raad van State. De Raad van State heeft vanaf 2004 herhaald uitgesproken dat de kwaliteit van het grondwater niet aan de orde is bij het verlenen van een vergunning V^WO. Dit is geen onomstreden oordeel, en dat zal ook de reden zijn voor het feit dat geregeld zaken aan de Raad van State zijn voorgelegd. De waterbodem valt echter wel onder de WVO, en daarvan zou ook gezegd kunnen worden dat de gevolgen niet goed zijn onderzocht.
Op grond van bovenstaande wil ik u de volgende vragen stellen:
1. Speelt een situatie als bovengeschetst op meer locaties in Overijssel?
2. Welke overheid is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de waterbodems in plassen als Linderveld?

3. Acht u een ontwikkeling waarbij verontdieping van plassen als argument wordt gebruikt om op een gemakkelijke wijze stortlocaties te krijgen voor slib tot en met categorie 3 met mij zeer onwenselijk? Welke wijze is wat u betreft binnen de huidige regelgeving de beste methode om dit tegen te gaan? Kan de provincie aanvullende voorwaarden te stellen om verontreiniging van bodem en grondwater te voorkomen?
4. Kan de provincie besluiten om het verontdiepen van e^en zandwinning te stoppen, wanneer blijkt dat de risico's te groot zijn?

5. Op welke wijze zijn grondwaterverontreinigingen vanwege verontdiepingen met vervuild slib te voorkomen? Wie is hiervoor in eerste instantie verantwoordelijk? Welke actie gaat de provincie ondernemen wanneer uit de risico analyse blijkt dat verontdieping te grote risico's met zich meebrengt?

6. In geval verontdieping met vervuild slib leidt tot verontreiniging van grondwater en daarmee tot volksgezondheidseffecten voor mensen (drinkwater), dan wel tot schade aan bedrijfsvoering van omliggende bedrijven (drinkwater vee, proceswater), wie is dan hiervoor verantwoordelijk en hoe is een en ander wat u betreft te voorkomen? En wie monitort dat dan? En op wiens kosten?

7. In geval verontdieping niet vervuild slib leidt tot verontreiniging van grondwater kilometers verderop vanwege grond waterstromen, wie is dan hiervoor aansprakelijk? En wie monitort dat dan?

8. In geval u de mening deelt dat hier sprake is van een leemte in de regelgeving, op welke wijze bent u dan bereid om hier actie op te nemen? Deelt u de mening dat de Raad van State door niet of (voor velen) onbevredigend te toetsen, noodzaakt tot meer duidelijkheid in regelgeving hieromtrent?

9. In geval in de toekomst de bestemming van het gebied wijzigt en (al dan niet via onteigening) gekomen wordt tot verwerving van de locatie, bent u dan met mij van mening dat hier dan sprake is van schuldig eigenaarschap met een negatief effect op de grondwaarde?
In de hoop en verwachting dat u klare wijn zult schenken. Met vriendelijke groet,

provincie Overijssel
team Communicatie
Postbus 10078
8000 GB Zwolle

telefoon 038 499 92 00
fax 038 425 48 01
http://provincie.overijssel.nl/


---- --