SP: Steeds vaker onderwijskosten in ouderbijdrage

12/08/2008 13:14

SP

Steeds meer scholen lijken onderwijskosten in rekening te brengen via de ouderbijdrage. Dat blijkt uit meldingen die bij de SP binnenkomen in het kader van het Onderzoek Ouderbijdragen 2008.

De wet zegt dat de ouderbijdrage niet mag worden gebruikt voor het 'primaire proces' oftewel niet voor het lesgeven zelf. Dat weerhoudt basisscholen en middelbare scholen er echter niet van onderwijskosten aan de ouders door te berekenen. In schoolgidsen staat dat de bijdrage wordt gebruikt voor onder andere kopieerkosten, software, materialen, practica, de bibliotheek en naslagwerk, hetgeen dus in strijd is met de wet.

Ook constateert de SP dat scholen de wet omzeilen door behalve een ouderbijdrage een 'schoolbijdrage' te vragen. Daarnaast zijn er middelbare scholen die de 'vrijwillige' ouderbijdrage samen met het boekengeld innen en niet melden dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Ook maken sommige scholen duidelijk dat ze desnoods gebruik zullen maken van incassobureaus wanneer de schoolbijdrage niet wordt betaald.

Zodra de inventarisatie compleet is zal de SP de minister van Onderwijs confronteren met alle uitkomsten en voorstellen doen om de praktijk te verbeteren.

Ouders die opvallende ervaringen met de ouderbijdrage hebben, kunnen ze melden op de website van de SP.





http://www.sp.nl/nieuws/actie/ouderbijdrage/

http://www.sp.nl