Ingezonden persbericht


Nijmegen, 23 juli 2008

PERSBERICHT

Orgelconcert in Stevenskerk Nijmegen: Verfrissend oud

NIJMEGEN - Op dinsdagavond 12 augustus geeft Léon Berben een orgelconcert in de Stevenskerk te Nijmegen dat geheel gewijd is aan oude muziek, van voorgangers van Bach. Weinig musici wagen zich aan oude muziek omdat deze allerminst eenvoudig is te spelen in de geweldige akoestiek van de Stevenskerk. Berben, die onder meer heeft gestudeerd bij Gustav Leonhardt en Ton Koopman, heeft echter meermalen bewezen dat dit wel degelijk mogelijk is. De organist bespeelt tijdens dit concert naast het grote König-orgel ook het koororgel, het oudste van de vier orgels die de Stevenskerk rijk is. Dit instrument dateert uit de late 17e eeuw en is bij uitstek geschikt voor oude muziek. Het concert begint om 20.30 uur. Toegang bedraagt ¤ 7,- of ¤ 6,- met et korting.

Nederland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van de oude muziek-uitvoeringen.

Ongeveer een halve eeuw geleden begonnen pioniers als Gustav Leonhardt en Frans Brüggen de oude muziek af te stoffen, te onderzoeken en uit te voeren op basis van historische inzichten. Hun frisse en originele benadering sloeg goed aan bij het publiek. Deze muziek bleek allerminst achterhaald en saai, integendeel: zij was juist opeens verassend aktueel en levendig. Ook Léon Berben hoort in deze traditie thuis. Hij studeerde o.a. bij Gustav Leonhardt en Ton Koopman, en was jarenlang clavecinist van Musica Antiqua, een van de toonaangevende ensembles op het terrein van de oude muziek.

Berben opent het programma op het koororgel met twee werken van Byrd., een Prelude en een Fantasia. Vervolgens speelt hij op het König-orgel een aantal werken van Bruhns, Scheidemann en Lübeck. Deze componisten behoren allen tot de zgn. Noordduitse orgeltraditie, waar Bach sterk in geïnteresseerd was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit concert besloten wordt met een groot werk van Bach: zijn Toccata, Adagio en Fuga in C-groot.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht