Huurprijs van kamers in Nederland stijgt met 5 procent


DEN HAAG, 20080812 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland flink stijgen ten opzichte van een jaar geleden, terwijl ook het aanbod van kamers met ruim 13 procent toeneemt. Er zijn wel minder kamers (7.140) aangeboden dan vorige maand (ruim 9.000), de krapte op de kamermarkt begint nu echt zichtbaar te worden nu het nieuwe collegejaar op het punt staat te beginnen.

Huurprijs kamers stijgt landelijk met meer dan 5 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland blijven stijgen. De huurprijzen blijven ook ver boven het gemiddelde van juli 2007 liggen, hoewel de voorlaatste 4 maanden de prijzen licht gedaald zijn:

Huurprijs kamers stijgt landelijk met meer dan 5 procent

Aanbod kamers neemt met 13,3 procent toe
Ook het aantal nieuw aangeboden kamers is met 838 ten opzichte van juli 2007 toegenomen tot 7.140 kamers in de maand juli 2008. Dit is wel een behoorlijke daling ten opzichte van vorige maand.

Aanbod kamers neemt met 13,3 procent toe

Vierkante meter prijzen stijgen ook
De vierkante meter prijzen laten hetzelfde beeld zien als de vraagprijzen. Met 5,1 procent stijging in een jaar tijd is deze stijging gelijk aan de stijging van de gemiddelde huurprijs. Studenten krijgen dus steeds minder ruimte voor hun geld, toch blijft de gemiddelde kamer bijna 18 m2 qua oppervlakte.

Gewenste huurprijs daalt naar 407 euro
De maximale huurprijs die kamerzoekenden over hebben voor een nieuwe kamer daalt naar 407 euro per maand en ligt hiermee nog ruim (80 euro) boven de gemiddelde huurprijs die verhuurders vragen (327 euro). De minimale oppervlakte die kamerzoekenden wensen ligt ook onder de gemiddelde oppervlakte van het aanbod en komt in juli 2008 uit op 12,73 m2.

Stijgers en dalers
Huurprijzen in Amsterdam stijgen het sterkst met maar liefst 14,5 procent, Wageningen laat de grootste daling zien: - 6,9 procent

De verschillen in de gevraagde huurprijzen per stad zijn groot. Van de grote steden was de stijging in Amsterdam het grootst, waar de prijzen stegen met 14,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. In Wageningen zijn de huurprijzen met 6,9 procent het sterkst gedaald.

Huurprijs top 10 kamers landelijk

Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders. om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.000 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2008/08/12/Kamermarkt+Juli+2008.aspx. Van de grootste 8 steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.

Zie ook:
Huurprijs kamers stijgt in Amsterdam met 14,5 procent
Huurprijs kamers Den Haag stijgt met 7,9 procent
Huurprijs kamers stijgt met 3,5 procent in Rotterdam
Stijging huurprijs kamers studentenstad Utrecht ver onder landelijk