LiBra verdeelt provinciale letterengelden tweede helft 2008


Schrijfsubsidies voor Brabantse auteurs

TILBURG, 20080812 -- LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant, heeft het beschikbare subsidiebedrag voor de tweede ronde van 2008 toegekend aan zeer verschillende literaire initiatieven. Voor het gehele jaar 2008 werden in totaal 40 aanvragen ingediend, waarvan er 16 zijn gehonoreerd. LiBra verdeelt de letterengelden in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, die jaarlijks een bedrag beschikbaar stelt van ¤ 32.000. Dit jaar is echter meer dan drie keer zoveel subsidie aangevraagd (¤ 111.000).

Interactie letteren met andere kunstdisciplines
Terwijl in de eerste ronde diverse schrijfopdrachten voor theater werden gehonoreerd, is in de tweede ronde vooral positief geadviseerd over literaire opdrachten voor muziek-, opera- en dansproducties. Toegekend zijn de schrijfopdracht van componiste Anne Parlevliet aan Arjen Duinker voor een elektronische musical, de opdracht van November Music aan Johannes Westendorp een libretto te schrijven voor een opera en de opdracht van dans- en theaterstichting DC 1 II High aan toneelauteur Natasja d'Armagnac voor een talige dansvoorstelling.

Geld voor festivals in Eindhoven, Breda en Tilburg
Het Tilburgse festival ZXZW zal met de toegekende subsidie een lezing en een tentoonstelling wijden aan de literaire aspecten van jazzmuzikant Sun Ra. Van de Eindhovense stichting Man in de Maan worden een aantal literaire activiteiten gefinancierd, waaronder programma's rondom de twee Wereldoorlogen aan de hand van (auto)biografieën. En in Breda verzorgt de stichting Gedicht Geopend in het najaar een poëziefestival.

Literaire publicaties
Uitgeverij Adr. Heinen (Den Bosch) ontvangt een bijdrage voor `Zondagboek', een publicatie van auteur en animatiefilmmaakster Marie José van der Linden. Ook is subsidie toegekend voor een dubbelbiografie van de zusters Cécile en Elisabeth de Jong van Beek en Donk, samengesteld door Elisabeth Leijnse, hoogleraar Nederlandse Letterkunde.

Nieuwe aanvragen
Nieuwe subsidieaanvragen voor literaire initiatieven die worden gerealiseerd in de eerste helft van 2009, moeten vóór 1 oktober 2008 worden ingediend bij LiBra, op de officiële aanvraagformulieren. Deze zijn te vinden op de website van LiBra: www.libralink.nl.

Overzicht gehonoreerde aanvragen
Op de website van LiBra staat een overzicht van de gehonoreerde aanvragen: www.libralink.nl (zie `gehonoreerde aanvragen' op de pagina `Verdeelsubsidie').





Ingezonden persbericht