Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-08-2008

Onderzoekers KNAW-instituten en leden van De Jonge Akademie vallen in de NWO-prijzen
Ook dit jaar scoren aan de KNAW gelieerde onderzoekers goed bij de toekenning van onderzoekssubsidies door NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek: drie onderzoekers van KNAW-instituten en drie leden van De Jonge Akademie kregen een Vidi-subsidie toegekend. Twee onderzoekers van KNAW-instituten oogstten een Veni-subsidie. De Vidi-subsidie bedraagt maximaal 600.000 euro waarmee de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn kan ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen. De Veni-beurs bedraagt maximaal 208.000 euro voor het ontwikkelen en onderzoeken van ideeën gedurende een periode van drie jaar.

De Vidi-laureaten

Jeroen Bakkers, verbonden aan het Hubrecht Instituut en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (beide KNAW-instituten), voor zijn onderzoek naar erfelijke factoren die aangeboren hartafwijkingen kunnen veroorzaken.

Arthur Houweling, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), voor zijn onderzoek naar de beïnvloeding van waarneming door individuele neuronen in de hersenschors.

Ysbrand van der Werf, eveneens verbonden aan het NIN, voor zijn onderzoek naar de dubbelfunctie van slaap: het verwerken van informatie van de vorige dag(en) en het uitrusten voor de volgende dag. Vloeit deze combinatie van functies voort uit een bepaalde hersengolf die actief is tijdens de diepe slaap?

Maarten Kleinhans, verbonden aan de Universiteit Utrecht en lid van De Jonge Akademie, voor zijn onderzoek naar het ontstaan van verschillende patronen van rivieren. Rivieren hebben zeer verschillende patronen, zoals meanderend, met een slingerende geul zoals de IJssel, en vlechtend, met meerdere geulen en banken door elkaar, zoals de Oude IJssel.

Asghar Seyed-Gohrab, verbonden aan de Universiteit Leiden en lid van De Jonge Akademie, voor zijn onderzoek naar de rol van poëzie bij het rechtvaardigen van geweld, de cultus van martelaarschap, het vormen van nationale identiteit en de mystieke poëzie van Ayatollah Khomeini.

Gijsje Koenderink, verbonden aan het AMOLF en lid van De Jonge Akademie voor haar onderzoek naar de fysische bouwprincipes van de menselijke cellen.

De Veni-laureaten

Magdalena Lorenowicz, van het Hubrecht Instituut ontvangt een subsidie voor haar onderzoek 'Hoe cellen met elkaar communiceren'.

Leonie Kamminga, ook werkzaam bij het Hubrecht Instituut, voor het onderzoek 'Hoe behouden eicellen en zaadcellen het eeuwige leven?'.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hugo van Bergen, hugo.van.bergen@bureau.knaw.nl 020-5510769.