Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Verzorgen aangifte IB voor expat is loon

Datum: 12 augustus 2008

Als een werkgever voor een expat die bij hem werkt de aangifte inkomstenbelasting laat opstellen, dan levert dat voor die werknemer een besparingsvoordeel op. Dat voordeel is loon uit dienstbetrekking. Dat volgt uit een uitspraak van Hof Den Haag van 5 juni 2008.

Voorwaarde is wel dat de werkgever de kosten van de aangifte inkomstenbelasting niet aan de werknemer doorbelast en dat deze ook niet zijn begrepen in de 30%-vergoeding die de werknemer van de werkgever ontvangt. Het Hof heeft geoordeeld dat de kosten van het invullen van de aangifte inkomstenbelasting behoort tot de persoonlijke uitgaven van de werknemer. Het standpunt dat door de belastingdienst is ingenomen, is niet nieuw. In een besluit van de staatssecretaris van Financiën van 11 februari 2004 staat dat de kosten van de belastingadviseur voor het invullen van de aangifte inkomstenbelastig in het werkland doorgaans geen zogenaamde extraterritoriale kosten zijn en als de werkgever deze vergoedt, is er al snel sprake van een belast loonbestanddeel. Het Hof in Den Haag heeft dat standpunt nu bevestigd.

AWVN adviseert werkgevers die privé-uitgaven zoals de aangifte inkomstenbelasting van hun werknemers vergoeden of betalen, deze bedragen aan te merken als loon voor de inhouding van Nederlandse loonheffingen. Als in het land van herkomst ook een aangifte inkomstenbelasting wordt ingevuld, dan zijn de extra kosten aan te merken als extraterritoriale kosten (kosten aangifte inkomstenbelasting werkland min kosten aangifte inkomstenbelasting land van herkomst).