Landelijke Studenten Vakbond


LSVb wil invoering exitgesprekken

Utrecht, 11 augustus 2008 -- Veel bètastudenten hebben onvoldoende zicht op de inhoud van de studie voordat zij beginnen en vallen daarom uit. Ook wordt er vaak geen exitgesprek gevoerd. Dit zijn de voornaamste conclusies van het rapport over uitval in het bètaonderwijs, dat vandaag gepubliceerd is door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Aan dit onderzoek hebben 155 uitvallers meegedaan die eerder een bètastudie volgden.

Maar liefst 71% van de respondenten geeft aan dat de opleiding niet voldeed aan de verwachtingen. Dit was voor 47% reden om uiteindelijk te stoppen. Daarnaast geeft 33% aan dat de vakken niet interessant waren en zegt 23% dat de studiebegeleiding slecht op orde was. Volgens de LSVb tonen de resultaten nogmaals het belang van goede voorlichting en begeleiding aan. Voorzitter Lisa Westerveld: Het moet van twee kanten komen. Studenten moeten zorgen dat zij goed weten waar ze aan beginnen en hun keuze niet alleen laten afhangen van één open dag. Instellingen moeten zorgen dat zij aankomende studenten een goed beeld geven van de studie

Aanleiding van het onderzoek is de hoge uitval onder studenten. In de bètasector is deze iets lager dan het landelijk gemiddelde, maar ligt nog steeds rond de 30%. Dit terwijl zowel uitval als het bevorderen van meer studenten in het bètaonderwijs, belangrijke punten zijn in de onderwijsplannen van OCW.

Behalve het belang van voorlichting en begeleiding wijst de LSVb ook op het belang van een exitgesprek. Ruim 2/3e van de respondenten geeft aan dat bij hun vertrek nooit gevraagd is naar de reden. Lisa Westerveld: Juist door uitvallers te vragen naar de reden van hun vertrek, kunnen opleidingen hun voorlichting verbeteren, waardoor het beter aansluit bij de verwachtingen van studenten. Wij hopen dat opleidingen de aanbevelingen uit het rapport overnemen.

Noot,