Senternovem


12-08-2008 | Provincie Zeeland: Energie- en klimaatbeleid op papier

De provincie Zeeland trekt de komende vier jaar meer dan een miljoen euro uit om de klimaatproblematiek aan te pakken. Hoe ze dat precies wil doen, staat beschreven in de Strategienota Energie & Klimaat 2008-2012.
Gedeputeerde Staten willen verdere opwarming van de atmosfeer voorkomen en zetten in op energiebesparing, duurzame energie en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Door innovatieve technieken naar Zeeland te halen kan de CO2-uitstoot verminderen en worden tegelijk kansen voor de economie benut. Met de maatregelen levert Zeeland een evenredige bijdrage aan de nationale klimaatdoelstelling. Het klimaatprobleem is mondiaal. Bedrijven, overheid en burgers moeten het met elkaar oplossen. In de nota is daarom gekozen voor een fors aantal speerpunten en maatregelen die samen tot het gewenste effect moeten leiden. De provincie wil niet alleen het goede voorbeeld geven; zij spreekt ook andere overheidsinstanties en het bedrijfsleven aan en stimuleert hen om gezamenlijk met de maatregelen aan de slag te gaan. De maatregelen in de nota kennen drie niveaus. Op korte termijn gaat de provincie aan de slag met projecten en technieken die nu al op de plank liggen. Te denken valt aan uitbreiding van windenergie op het land, het nemen van energiebesparende maatregelen in bestaande bouw en nieuwbouw, het toepassen van zonne-energie en het opzetten van kleinschalige bio-energie. Niveau twee staat voor het versneld werken aan maatregelen die nog enige ontwikkelen aanlooptijd nodig hebben. Dit zijn maatregelen als de tweede generatie biobrandstoffen, getijdenenergie en duurzame scheepvaart. Tot slot wordt gewerkt aan energietransitie, zoals biodiesel uit algen en duurzame innovatie chemie. Hiermee kunnen op de lange termijn trends gezet worden.

Voorbeeldfunctie
De provincie wil graag de rol van aanjager op zich nemen door het goede voorbeeld te geven. Zo moet de provinciale organisatie per 2012 klimaatneutraal zijn. Dat betekent minimaal energieverbruik in de gebouwen, in het vervoer en in de openbare verlichting. Bovendien moet die energie duurzaam worden ingekocht. Waar dit niet lukt, moet gecompenseerd worden met investeringen in Zeeuwse klimaatprojecten, zoals een klimaatbos.
De uitgangspunten van de nota worden geconcretiseerd in het Uitvoeringsprogramma Energie- en klimaatbeleid. De planning is dat dit programma in het najaar van 2008 gereed is.

Bron

Tijdingen, nr. 08/06 jaargang 3, uitgave Provincie Zeeland, afdeling Communicatie