FNV

12-8-2008 Olympische Spelen van start

De Olympische Spelen 2008 in Beijing zijn vrijdag officieel begonnen. Zowel de Chinese autoriteiten als de officials van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beloofden dat het sportevenement zou bijdragen aan verbetering van de mensenrechten in China.

Vooralsnog moet worden geconcludeerd dat er van alle goede bedoelingen en beloftes nog niet veel terecht is gekomen. Hoewel China lid is van de internationale arbeidsorganisatie (ILO) zijn de voor werknemers en vakbondsrechten cruciale conventies niet ondertekend. Vice voorzitter van de FNV Peter Gortzak: "We waren en zijn tegen een boycot van de Olympische Spelen, maar de gelegenheid moet wel worden benut om China onder druk te zetten om de verdragen te onderteken en na te leven. Daarnaast moeten arbeidsactivisten en politiek gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten."

Tot op heden zijn de verdragen die het recht op organisatie en het recht op collectieve onderhandeling niet ondertekend. Evenmin het verdrag dat het verbod op dwangarbeid regelt. Er is geen algemeen recht op organisatie of collectieve onderhandeling en dwangarbeid komt nog steeds op grote schaal voor. Naast de Chinese autoriteiten is ook het IOC doof voor de kritiek van de internationale vakbeweging. Nog steeds werken arbeiders onder slechte omstandigheden en zonder vakbondsvrijheid in fabrieken waar ze de sportkleding maken en de merchandise voor het IOC. Gortzak: "Het IOC blijft hardnekkig passief als het gaat om de verbetering van de arbeidsrechten, met name in de toeleveringsketen van zijn merchandise."

De inzet van de FNV is voornamelijk om via de Nederlandse investeerders bij te dragen aan verbeteringen op het gebied van naleving van arbeidsrechten. "De elementaire rechten van de mens moeten worden nageleefd, zowel voor directe werknemers als voor de werknemers bij de toeleveranciers."