buis: "landschapsdynamiek in de noordelijke negev woestijn van israel; het effect van landgebruik en klimaatverandering." Mw.ir. E. (Eke) Buis: "Landschapsdynamiek in de Noordelijke Negev Woestijn van Israel; het effect van landgebruik en klimaatverandering." 2 sep 2008 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A. Veldkamp (Bodeminventarisatie en landevaluatie)

Promotor: Prof.dr.ir. N. van Breemen

Co-Promotor: Dr. B. Boeken (Jacob Blaustein Institute for Desert Research, Midreshet Ben-Gurion, Israel)

Droge gebieden, zowel woestijnen zelf als de randen ervan, zijn gevoelig voor landdegradatie en verwoestijning. Deze processen worden vaak veroorzaakt door klimaatverandering en landgebruik. Hoewel het IPCC de dominantie van klimaatverandering als feit aanneemt, is het helemaal niet zo zeker in de noordelijke Negev woestijn van Israël. Deze regio varieert sterk in klimaat, landgebruik en landschap. Het effect van klimaatverandering en landgebruik is getest in een gebied aangrenzend aan de woestijn. De sediment dynamiek is gereconstrueerd sinds het Laat Holoceen met veldstudies en model simulaties. In deze regio lijkt landgebruik de belangrijkste driver van landschapsdynamiek te zijn, en dan vooral ploegen en intensieve begrazing. Klimaatfluctuaties lijken veel minder invloed te hebben. Het is dus van het grootste belang om het land duurzaam te beheren, zodat verdere degradatie van droge gebieden wordt voorkomen, zowel nu als in de toekomst.

Titel: "Arid landscape dynamics along a precipitation gradient. Adressing vegetation â landscape structure â resource interactions at different time scales. A case study for the Northern Negev Desert of Israel."
Meer over dit onderwerp
Routebeschrijving en gebouwen Wageningen
Directe internet uitzending van de promotie