Leefbaar Rotterdam


dinsdag, augustus 12, 2008

Polygamie

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 12 augustus 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Polygamie

Geacht College,

De NRC van 9 augustus meldt dat er in Nederland, met name in de grote steden, polygame huwelijken worden geregistreerd. Het gaat daarbij om migranten uit landen waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko. Publiekszaken Rotterdam meldt dat er bijna wekelijks polygame huwelijken worden geregistreerd. Zo worden deze huwelijken erkend.

NRC meldt dat het bij Publiekszaken beleid is dat er gecontroleerd wordt op schijnhuwelijken en uitbuiting, maar dat in de praktijk ieder polygaam huwelijk wordt geregistreerd, en dat dit wekelijks voorkomt. Ik heb over dit onderwerp de volgende vragen voor het College:


1. Wat vindt u er van dat Nederland polygame huwelijken verbiedt, maar voor immigranten een uitzondering maakt?

2. Hoeveel polygame huwelijken zijn er in Rotterdam geregistreerd en hoeveel kinderen hebben deze polygame ouders? (Dus hoeveel mensen zijn met meer dan één partner gehuwd, opgesplitst naar nationaliteit en herkomst van beide huwelijkspartners, inclusief kinderen, per jaar de afgelopen 10 jaar?)

3. Hoeveel echtscheidingen zijn er vervolgens geweest?
4. Hoeveel bijstandsuitkeringen worden er genoten door polygame huwelijkspartners en hoeveel uitkeringen bij ex-polygamisten?
5. Hoe controleert Publiekszaken op schijnhuwelijken en uitbuiting?
6. Vindt u dit voldoende?

7. Waarom wordt, althans volgens de woordvoerder van Publiekszaken, ieder polygaam huwelijk geregistreerd, ondanks de onwenselijkheid?
8. Was het college hiervan op de hoogte en zo nee, wat vindt u daarvan?

9. Wat vindt u er van om voortaan alle polygame huwelijken expliciet te registreren als zijnde polygaam en een aanpak te ontwikkelen om deze ongewenste situaties te beëindigen en de huwelijkspartners te laten voldoen aan Nederlandse normen en waarden?
10. Als u dit niet wilt doen, welke maatregelen wilt u nemen om zowel administratief als in de werkelijkheid polygamie en huwelijksmigratie door polygamie tegen te gaan?

Wij hebben de indruk dat de dienst Publiekszaken politiek gevoelige onderwerpen graag buiten de politiek wil houden. In het verleden (voor 2002) speelde dit bij het veelvuldig verliezen van paspoorten en rijbewijzen, bij het registreren van onbestaande woonadressen, het speelt nog steeds bij schijnhuwelijken die klakkeloos worden gesloten, en nu weer bij polygamie.

Wij kunnen ons voorstellen dat er nog meer van dit soort onderwerpen zijn die wel bekend zijn bij de dienst, maar niet bij u of bij de raad, bijvoorbeeld nepscheidingen om twee alleenstaandenuitkeringen te ontvangen.

Daarom lijkt het ons een goed idee om deze dienst (eventueel na controle van bestanden bij andere overheidsorganisaties, zoals de sociale dienst) de gelegenheid te geven om alle gevoelige kwesties waar zij kennis van heeft te verzamelen en ter inzage te geven aan het college en de raad, zodat we niet elke keer met nieuwe verrassingen worden geconfronteerd. Het is een taak van ambtenaren om misstanden aan het college te melden, niet van de krant. Wij willen graag ons vertrouwen in de dienst stellen, maar op deze manier wordt het wel lastig.


11. Wat vindt u van bovenstaand idee?

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors
Leefbaar Rotterdam