Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in Olympische Spelen-editie: Doping bij Olympische Spelen nog niet verdwenen

AMSTERDAM, dinsdag 12 augustus 2008

Met het betrappen van de Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno op het gebruik van doping tijdens de Olympische Spelen, is de discussie weer opgelaaid over de controle daarop. Maar zij zal niet de enige zijn. Meer sporters zullen de verleiding niet kunnen weerstaan om doping te gebruiken. De kans op grootschalig gebruik van anabole steroïden door atleten in Beijing is echter klein. De pakkans is voldoende groot en de sancties zijn afschrikwekkend. Maar de moderne Olympische Spelen hebben een rijke traditie van dopingschandalen.

Dat meldt de Olympische editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat zaterdag a.s verschijnt in een artikel van internist-endocrinoloog dr. W. de Ronde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De Ronde wijst op de afgang van sprinter Ben Johnson die in 1988 in Seoel werd betrapt op doping en hoe de Griekse atleten Ekaterini Thanou en Konstantinos Kenteris in 2004 uit handen van de dopingcontroleurs dachten te blijven door een motorongeval te verzinnen.

In 2006 voerde het World Anti-Doping Agency (WADA) een kleine 200.000 dopingtests uit waarvan bijna 3.000 buiten de wedstrijden om. In een kleine 2% van deze tests werd een afwijkend resultaat gevonden. Rekening houdend met legitiem medicijngebruik zal het percentage frauderende sporters lager liggen. Niettemin werd in bijna 2.000 monsters sporen van anabole steroïden gevonden.

Het gebruik van androgene anabole steroïden voor en tijdens de Olympische Spelen is verminderd maar niet verdwenen, zo concludeert De Ronde. Belangrijkste oorzaak van het verminderd dopinggebruik is volgens de internist de introductie van onaangekondigde dopingcontroles en de ineenstorting van het voormalige Oostblok. In Oost-Duitsland werd voorheen op grote schaal en van overheidswege doping verstrekt aan topsporters.

De Ronde: 'Om het relatief kleine Oost-Duitsland enige prestige te verschaffen werd vanaf 1966 een ambitieus sportprogramma opgetuigd. In een periode van zeker 20 jaar werd met behulp van 7 overheidsdepartementen, de geheime dienst, artsen, wetenschappers, coaches, fysiotherapeuten, farmaceutische industrie en de media duizenden sporters behandeld. Dit programma stond onder leiding van Manfred Ewald, die zijn loopbaan begon in de Hitlerjugend en later minister van Sport en voorzitter van het Oost-Duits Olympisch Comité werd. Naar verluidt werden anabole steroïden ingezet bij alle Olympische sporten, behalve gymnastiek en zeilen. Verslagen van Oost-Duitse wetenschappers geven aan dat 3 maanden gebruik van doping door vrouwelijke kogelstoters een toename van de werpafstand gaf van 2 tot 3 meter; een astronomische winst.

Volgens De Ronde is het dan ook niet verwonderlijk dat de prestaties van vrouwen op de onderdelen kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en elf andere atletiekonderdelen sinds de Olympische Spelen van 1988 niet meer zijn verbeterd. Immers een jaar later werden onaangekondigde dopingcontroles ingevoerd en viel de Berlijnse Muur. Daardoor kwam er vermoedelijk een eind aan grootschalig gebruik van anabole steroiden.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.