Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Klimaatneutraal' wordt normale bedrijfsdoelstelling

Meer dan 400 organisaties compenseren hun CO2-uitstoot

Utrecht, 12 augustus 2008 - Ruim vierhonderd organisaties compenseerden in 2007 hun CO2-uitstoot bij Climate Neutral Group. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2006. Climate Neutral Group compenseerde in 2007 bijna 200.000 ton CO2 voor haar klanten, één promille van de hele Nederlandse uitstoot. Dat meldt de Nederlandse marktleider op het gebied van CO2-compensatie in zijn jaarverslag.

Toonaangevende organisaties als de Nederlandse Rijksoverheid, TNT Group, de Belastingdienst en smart zijn een paar van de organisaties die in 2007 de hulp van Climate Neutral Group inriepen om hun CO2- voetafdruk te verkleinen. Ze compenseerden hun CO2-uitstoot via duurzame energieprojecten en bosherstel. Dat is ­ samen met het verminderen van het energieverbruik en het kiezen voor duurzame energiebronnen ­ nodig om klimaatneutraal te kunnen ondernemen.

Klimaatneutraliteit wordt bedrijfsdoelstelling

Een groeiende groep klanten ziet klimaatneutraal handelen als normale (bedrijfs)doelstelling, net als een laag ziekteverzuim en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is een goede zaak, vindt Climate Neutral Group directeur Slieker. "Het is belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Ook omdat consumenten dan kunnen kiezen voor klimaatneutrale producten en diensten. We zien daarnaast dat particulieren in toenemende mate verantwoordelijkheid nemen voor hun CO2-uitstoot, door zelf te compenseren."

Klimaat hype?

2007 was een belangrijk jaar in het denken over compensatie van CO2- uitstoot. De onderwerpen klimaat en de aanpak van CO2-uitstoot stegen op de maatschappelijke en politieke agenda. Tegenwoordig kunnen we eten in een klimaatneutraal restaurant, klimaatneutrale kleding aanschaffen en klimaatneutrale concerten bij wonen. De communicatie heeft soms het karakter van een hype, maar Climate Neutral Group ziet in de aandacht voor het klimaat een grotere ontwikkeling. "Een hype gaat over, het opwarmen van de aarde voorlopig nog niet. Om het tij te keren, zullen we moeten overgaan tot handelen, doen en zijn in 2008", aldus Slieker.

Klimaatprojecten voor een gezonder leefklimaat

In 2008 richt Climate Neutral Group zich op het ontwikkelen van nieuwe duurzame energieprojecten. Daarbij is het belangrijk dat de projecten niet alleen van toegevoegde waarde zijn voor het klimaat, maar ook een zichtbare bijdrage leveren aan het verbeteren van leefomstandigheden in ontwikkelingslanden. Een ideaal project heeft ecologische, sociale en economische voordelen.

Meer roep om transparantie

Met de groeiende belangstelling voor CO2-compensatie en de groeiende bedragen die erin omgaan, neemt ook de roep om transparantie toe. Dat is logisch, want consumenten betalen voor een dienst waarvan ze het resultaat zelf niet zien. Ze krijgen een certificaat en moeten erop vertrouwen dat hun bijdrage daadwerkelijk heeft geleid tot minder CO2 in de atmosfeer. Climate Neutral Group verschaft de gevraagde helderheid door zichtbaar te maken dat ze zich onderwerpt aan internationale richtlijnen en protocollen en door certificerende instanties toezicht te laten houden op de compensatieprojecten.

Meer klanten, meer klimaatwaarde

In 2007 nam het aantal CO2-credits dat door Climate Neutral Group werd verkocht sterk toe. De omzet van Climate Neutral Group steeg met 157% en er werd een bescheiden positief resultaat behaald. Maar belangrijker is het toenemende aantal organisaties dat actief bezig is om hun CO2-voetafdruk te reduceren en dat het restant compenseert. Dat aantal is inmiddels verdubbeld tot ruim 400.

Over Climate Neutral Group

Climate Neutral Group wil de opwarming van de aarde tegengaan door mensen, bedrijven en andere organisaties te helpen om klimaatneutraal te worden. Dat doet ze enerzijds door te adviseren, door (via rekenmodellen) te faciliteren en door de reductie van CO2-uitstoot te stimuleren. Anderzijds door betekenisvolle en kwalitatief hoogstaande compensatieprojecten te bieden. Meer informatie over de projecten en de mogelijkheid om bijvoorbeeld vliegreizen te compenseren, is te vinden via www.climateneutralgroup.com.



Ingezonden persbericht