Ingezonden persbericht


Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis krijgen Vidi-beurs

Amsterdam, 12 augustus 2008.- Twee jonge, excellente onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam ontvingen deze week een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Naast erkenning van hun talent levert dit ook een flink bedrag voor verder onderzoek op. Dr. Elisabetta Citterio investeert de subsidie in haar onderzoek naar de manier waarop de verpakking van DNA inwerkt op de bescherming tegen mutaties. Onderzoeker dr. Karin de Visser gebruikt de subsidie om de rol van het afweersysteem bij borstkanker verder te ontrafelen.

DNA verpakking
Citterio werkt sinds 2006 als senior postdoc bij de afdeling Moleculaire Genetica van het NKI-AVL aan de wijze waarop DNA verpakt zit in een cel. De compacte vorm waarin DNA opgeslagen ligt kan bescherming tegen schade bemoeilijken. Het DNA moet uitgevouwen kunnen worden om beschadigingen te repareren. Dit is noodzakelijk omdat beschadiging van het DNA kan leiden tot kanker. Citterio vond het eiwit USP3 dat een belangrijke rol speelt bij het uitvouwen van het compacte DNA. Met de Vidi-subsidie kan Citterio de rol van het eiwit verder bestuderen en onderzoeken welke eiwitten nog meer bij dit proces betrokken zijn.

Afweer en borstkanker: vriend of vijand?
Niet alleen wat er binnen in een kankercel gebeurt is van belang voor tumorgroei. Ook de omgeving van een tumor en hoe het lijf op de cellen reageert is cruciaal. De Visser onderzoekt hoe het afweersysteem op de groeiende kankercellen reageert. Normaal zorgt een afweerreactie er voor dat vreemde cellen en indringers onschadelijk gemaakt worden. Tegen de 'vreemde' kankercellen verloopt een dergelijke reactie echter vaak niet goed. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het afweersysteem kanker kan bevorderen. Met de Vidi-subsidie probeert De Visser de rol van het afweersysteem bij de ontwikkeling en behandeling van borstkanker in een preklinisch proefmodel uit te zoeken.

Vernieuwingsimpuls
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. Deze subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De onderzoekers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. Van de 393 ingezonden aanvragen zijn 81 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd. Voor elk gehonoreerd onderzoek wordt in totaal maximaal 600.000 euro gegeven. Met dit bedrag kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen. De wetenschappers die de subsidie ontvangen behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. -----------------------------------