Gemeente Beverwijk


12-08-2008

College Beverwijk verlengt project Opstap

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het project Opstap te verlengen waar eerder besloten was het project niet meer te subsidiëren. Het project besteedt onder andere aandacht aan taalontwikkeling en leert kinderen met geduld problemen op te lossen.

Ongeveer één op de vier kinderen in Beverwijk beginnen op de basisschool met een achterstand, omdat ze de Nederlandse taal onvoldoende spreken. Uit de praktijk blijkt dat deze achterstand moeilijk is in te halen. Om deze kinderen extra te steunen zijn er verschillende programma's die kinderen spelenderwijs de Nederlandse taal beter leren. In Beverwijk kennen we Spel aan Huis, Opstap en VVE. VVE betekent voor- en vroegschoolse educatie. Dit programma wordt aangeboden op de peuterspeelzalen en de basisscholen.

Uitbreiding voor- en vroegschoolse educatie
Ondanks alle inzet nemen niet alle kinderen, die dat nodig hebben, deel aan deze programma's. De gemeente heeft daarom besloten het aantal VVE-programma's uit te breiden. Op 1 januari 2007 waren er twaalf groepen op drie peuterspeelzalen. In het schooljaar 2009/2010 moeten er op zeven van de acht peuterspeelzalen achttien tot twintig groepen VVE zijn.

Het consultatiebureau is gevraagd ouders te wijzen op de mogelijkheden van ondersteuning van de taalontwikkeling op de peuterspeelzalen. Alle inzet is erop gericht kinderen, die extra taalstimulering nodig hebben naar de peuterspeelzalen te laten gaan. Daarnaast wil de gemeente de ouders van de kinderen betrekken bij het programma. Ouders hebben grote invloed op de ontwikkeling van hun kinderen. Als ouders thuis ook spelen met hun kinderen en voorlezen, is dat een extra stimulans voor de kinderen. De gemeente wil allochtone organisaties benaderen om hen te informeren over het belang van VVE-programma's.

Verlengen Opstap
Omdat extra gelden worden ingezet voor VVE is eerder besloten om Spel aan Huis en Opstap niet meer te subsidiëren. Ondanks het stopzetten van die subsidie kiest het college er nu bewust voor om nog wel in 2008 met Opstap door te gaan. Deze keuze maakt het college omdat niet alle kinderen die nu naar de basisschool gaan, hebben kunnen profiteren van de taalprogramma's van de VVE. Ook in 2009 wordt geld gereserveerd voor Opstap. De gemeente hoopt dat vanaf 2010 alle kinderen die het nodig hebben extra taalles krijgen op één van de peuterspeelzalen.