Persinformatie

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 12-08-2008

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending woensdag 13 augustus

Nederland 1 - 18.20 uur

MINISTER CRAMER OP ZOMERSTAGE BIJ EENVANDAAG

"Als je geïnterviewd wordt voor tv moet je korte, bondige quots leveren en er moet niet alleen gepraat worden op tv. De beelden zijn ook heel belangrijk, anders wordt het saai." Dat concludeert minister Jacqueline Cramer na een dag de klok rond gewerkt te hebben als aspirant-journalist voor de EENVANDAAG-serie 'Ministers op Zomerstage'. De reportage van minister Cramer is de laatste in de serie en wordt woensdag 13 september uitgezonden.

"En een beetje goede muziek maakt het ook al heel anders", gaat Cramer verder nadat ze haar montage heeft afgerond. Stagiaire Cramer maakte een item over de elektrische auto, die hoge ogen gooit om over enkele jaren de traditionele benzine- en dieselauto te gaan vervangen. Onder de dreunen van Robbie Williams laat ze een fel oranje omgebouwde sportwagen over de snelwegen rijden.

Minister Cramer koos voor de elektrische auto, die geen CO2 uitstoot, omdat klimaatverandering speerpunt is van haar beleid. Ze vraagt zich aan het begin van de reportage dan ook af waarom die elektrische auto nog nauwelijks in het verkeer te zien is. Haar rol als verslaggever neemt ze bijzonder serieus, ze doet alles om goede, pakkende quots van de geïnterviewden te krijgen. Graag had ze zelf nog even op de snelweg getest of de elektrische sportwagen echt binnen vijf seconden van 0 naar 100 km per uur kan, maar... "Ik ben m'n rijbewijs vergeten!".

Op zomerstage bij EENVANDAAG betekent dat de ministers zelf een onderwerp bedenken, op pad gaan met een camerateam, de vragen stellen, de montage doen en tot slot de voice-over inspreken. Op deze manier kunnen ze kennismaken met het vak, met de mogelijkheden en onmogelijkheden van montages, en een onderwerp voor het voetlicht brengen dat anders misschien nooit wordt belicht.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl