Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Christelijk-Sociaal-Congres
11 juli 2008

Van Luyn krijgt Adriaan Borstprijs voor christelijk engagement

Mgr. drs. A.H. van Luyn is voorgedragen voor de Adriaan Borstprijs 2008. De prijs voor christelijk engagement bestaat uit een bronzen beeld en een bedrag van 10.000 euro, dat ten goede komt aan een door de prijswinnaar te bepalen project. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Christelijk-Sociaal Congres op 27 en 28 augustus in Doorn.

De bisschop van Rotterdam is voorgedragen voor de prijs vanwege "zijn niet aflatende inzet voor sociale gerechtigheid, in woord en daad". Volgens het juryrapport onderstreept Van Luijn in talloze artikelen, boeken en toespraken telkens weer de band tussen een levend geloof en de vertaling daarvan in maatschappelijke keuzes ten gunste van de armen en gemarginaliseerden. Beroemd is zijn 3-S-benadering: spiritualiteit, solidariteit en soberheid. De bisschop spreekt de politieke en maatschappelijke leiders van Europa en alle Europeanen van goede wil geregeld aan op hun verantwoordelijkheid voor maatschappelijk onrecht binnen de Unie, en voor de humanisering van het globaliseringsproces. Opvallend zijn daarbij zijn pleidooien voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen, met name de halvering van de armoede in 2015. Van Luyn vertaalt zijn christelijk-sociaal engagement ook in daden. Zo probeert hij jonge mensen in aanraking te brengen met maatschappelijke noden en hen te stimuleren tot concrete actie. Hij zet zich in voor experimenten met nieuwe vormen van sociale inzet van jongeren, vanuit de overtuiging dat het jongeren niet zozeer schort aan idealisme en motivatie, maar dat de vormen waarin eerdere generaties die vertaalden, minder toegankelijk en aanspreekbaar zijn.

De Adriaan Borstprijs is ingesteld door de Stichting Christelijk-Sociaal Congres, een platform van een dertigtal christelijk-maatschappelijke organisaties, in samenwerking met het Adriaan Borstfonds. Adriaan Borst was een christelijk-sociaal bewogen werkgever die bijna een kwart eeuw voorzitter was van het Verbond van Protestants- Christelijke Werkgevers. De Adriaan Borstprijs werd in 2006 voor het eerst toegekend aan ondernemer Leendert Bikker en in 2007 aan politica Hannie van Leeuwen.


---

Voor informatie over het Adriaan Borstfonds:Huib Klamer, secretaris bestuur Adriaan Borstfonds, tel. 06 52454971/070 3490468; e-mail klamer@vno-ncw.nl; Voor informatie over het Christelijk-Sociaal Congres en het congresprogramma: Wim Eikelboom, secretaris Stichting CSC, tel. 0343 473572/ 0318 ­ 63086; www.stichting- csc.nl


---- --