Rechtbank Breda


Goirlenaar krijgt vijf jaar cel voor doden echtgenote

Breda, 12 augustus 2008 - De rechtbank Breda heeft een 46-jarige man uit Goirle veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn echtgenote in de nacht van 9 op 10 december 2007. De rechtbank acht bewezen dat de man die nacht de keel van zijn vrouw heeft dichtgeknepen, als gevolg waarvan zij is overleden.

De man is die nacht, na een echtelijke ruzie de avond ervoor, op zijn slapende vrouw gaan zitten en heeft haar keel dichtgeknepen. Uit sectie na haar dood bleek dat de vrouw enkele uren daarvoor een hartinfarct had gehad. Ook werd bij bloedonderzoek alcohol aangetroffen en een hoge dosis van een stof die in het lichaam ontstaat na het slikken van antidepressiva. Op grond hiervan voerde de verdediging aan dat de man moest worden vrijgesproken, omdat niet vaststond dat zijn handelen de dood van de vrouw had veroorzaakt.

De rechtbank acht echter op basis van de sectiebevindingen en verklaring van de patholoog en de eigen verklaring van de man voldoende aannemelijk dat het slachtoffer nog in leven was toen hij haar bij de keel greep. Volgens de rechtbank was de vrouw weliswaar extra kwetsbaar door haar slechte gezondheid, maar heeft de man haar door zijn handelen in een acute levensbedreigende situatie gebracht, waarbij hij kon verwachten dat zij zou overlijden.

De rechtbank acht niet bewezen dat de man met voorbedachten rade heeft gehandeld, zodat sprake is van doodslag en niet van moord.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man een blanco strafblad heeft en enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook heeft zij de persoonlijke omstandigheden van de man in aanmerking genomen, die al langere tijd onder druk stond door de psychische problemen van zijn vrouw.

De officier van justitie had zeven jaar gevangenisstraf geëist.

LJ Nummer

BD9861

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 12 augustus 2008 Naar boven