Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Bijtelling voor groene (lease)rijder wordt 20%

Datum: 12 augustus 2008

Het kabinet heeft besloten tot de indiening van een heel pakket aan fiscale maatregelen om milieubewuste automobilisten via voordeeltjes te stimuleren een zuinige auto te rijden.

De belangrijkste maatregel betreft de introductie per 1 januari 2009 van een maximale bijtelling van 20% voor zuinige leaserijders. Bij een auto met een aanschafwaarde van EUR 25.000 bedraagt de besparing al gauw EUR 525 euro netto op jaarbasis (bij een belastingtarief van 42%). In deze categorie vallen benzineauto's met een CO2-uitstoot tussen de 111 en 140 gram per kilometer en dieseltjes met een CO2-uitstoot tussen de 96 en 116 gram.
De nieuwe categorie komt naast de lage bijtelling van veertien procent voor zeer zuinige leaseauto's. Voor deze laatste categorie wordt per 1 januari 2009 de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) volledig afgeschaft en de motorrijtuigenbelasting gehalveerd. Op deze wijze probeert het kabinet het extra aantrekkelijk te maken om in een zeer zuinige auto van de zaak te rijden.
Een progressief tarief in de BPM (de zogenoemde slurptax) moet gebruikers van grote, niet zuinige auto's aansporen een zuiniger variant te kopen. De BPM in de tussencategorie verandert vooralsnog niet.