Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vrijspraak voor inrichten xtc-laboratorium

âs-Hertogenbosch, 12 augustus 2008 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist een 54-jarige man vrijgesproken van het inrichten en in bedrijf houden van een xtc-laboratorium in Sterksel.

In december 2007 is in een schuur op een groot perceel grond in Sterksel, in gebruik bij en eigendom van de verdachte en zijn echtgenote, een laboratorium aangetroffen. In de directe nabijheid werden naast MDMA ook vaten met chemicaliën en jerrycans aangetroffen die bij een dergelijk laboratorium gebruikt kunnen worden. Gelet op de locatie alwaar het xtc-laboratorium is aangetroffen - het perceel dat werd bewoond door de verdachte - ligt het begrijpelijkerwijs in eerste instantie voor de hand om te veronderstellen dat de verdachte direct of indirect wetenschap had van het bestaan van het laboratorium. De rechtbank heeft echter uit te gaan van het wettelijk bewijsstelsel en niet van vermoedens en door derden of door medeverdachten getrokken conclusies na ontdekking van het feit. De rechtbank is van oordeel dat uit de processtukken en de behandeling ter terechtzitting geen wettig bewijs voorhanden is dat de stellig ontkennende verklaring van de verdachte kan weerleggen. Gelet op de inhoud van het aan de rechtbank aangeboden strafdossier waarin zich de verslaglegging bevindt over de statische situatie waarin het XTC-laboratorium werd aangetroffen en de ter terechtzitting afgelegde verklaringen kan de rechtbank niet de vraag beantwoorden welke personen strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor het inrichten en in bedrijf houden van het laboratorium en in welke gradatie.

Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van zes jaar tegen de man. Daarnaast diende de officier van justitie een ontnemingsvordering in van ruim 1,2 miljoen euro. De rechtbank wijst deze vordering af, omdat de man is vrijgesproken van de feiten waarop de officier van justitie de vordering tot ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel heeft gebaseerd.

LJ Nummer

BD9804

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 12 augustus 2008 Naar boven