College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Stijging bouwkostennormen AWBZ goedgekeurd

Na goedkeuring van de stijging van de bouwkostennormen AWBZ door de minister van VWS heeft het Bouwcollege de Bouwkostennota 2008 gepubliceerd. Daarnaast is voor het eerst het Jaarbeeld Bouwkosten verschenen.

Met schrijven van 11 augustus 2008 heeft de minister van VWS de bouwkosten- en grondkostennormen en financiële toeslagen goedgekeurd die voorvloeien uit de Bouwkostennota 2008.

In de op 19 mei door het Bouwcollege vastgestelde Bouwkostennota 2008 werd voorgesteld de bouwkostennormen voor AWBZ-voorzieningen met 6,4% te verhogen: 3,6% als gevolg van indexering van de loon- en materiaalkosten, de overige 2,8% op grond van tegenvallende aanbestedingsresultaten. De minister heeft dit voorstel overgenomen.

De Bouwkostennota 2008 zal op korte termijn ook in druk verschijnen. Een samenvatting van de bouwkostennormen zal, evenals vorig jaar, in de vorm van een zakboekje worden gepubliceerd. Jaarbeeld Bouwkosten vervangt Bouwkostennota

2008 is naar alle waarschijnlijkheid het laatste jaar waarin het Bouwcollege nog bouwaanvragen volgens de WTZi zal beoordelen en waarin de 'klassieke' Bouwkostennota verschijnt. Het bouwregime voor ziekenhuizen is al op 1 januari 2008 afgeschaft en deze sector is daarom niet meer opgenomen in de Bouwkostennota 2008. Vanwege de ook voor de AWBZ-voorzieningen aangekondigde afschaffing van het bouwregime (per 1 januari 2009) zal het primaire doel van de Bouwkostennota op termijn geheel verdwijnen.

Voor instellingen en adviseurs blijft de ontwikkeling van bouwkosten en -technieken echter onverminderd van belang en door de op handen zijnde nieuwe bekostigingsstructuur via integrale tarieven neemt dit belang zelfs nog verder toe. Het Bouwcollege -en zijn opvolger, het Centrum Zorg en Bouw- zullen de zorgbouwmarkt daarom blijven volgen en het veld blijven informeren over bouw- en investeringskosten in de zorg. Hiervoor zal jaarlijks - en dit jaar dus voor het eerst - het Jaarbeeld Bouwkosten worden gepubliceerd. Het jaarbeeld beoogt de informerende functie van de voorheen uitgebrachte Capita Selecta voort te zetten én uit te breiden, en behandelt daartoe een reeks van actuele thema's vanuit de centrale vraagstelling: 'Wat moet een bouwmanager/opdrachtgever in de zorgbouw weten?'