Juridisch ouderschap voor lesbische partner moeder

Nieuwsbericht | 12-08-2008

Het kabinet heeft besloten de adviezen van de commissie Kalsbeek over lesbisch ouderschap op hoofdlijnen uit te voeren. De vrouwelijke partner van de moeder kan straks kenbaar maken juridisch ouder te willen worden van het kind dat binnen hun relatie is geboren.

Daarmee wordt voor haar juridisch ouderschap mogelijk zonder tussenkomst van de rechter. Op dit moment is nog instemming van de rechter vereist omdat de duomoeder alleen via adoptie ouder kan worden. Minister Hirsch Ballin schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Verder is er uitdrukkelijke aandacht voor de positie van de biologische vader die familieleven heeft met het kind en het recht van het kind op informatie over zijn afstamming.

Het kabinet gaat door met het bij de Eerste Kamer ingediende wetsvoorstel dat de adoptieprocedure verkort. Mede gelet op de tijd die nodig zal zijn voor het nieuwe wetsvoorstel, is het wenselijk nu al een voorziening te treffen voor duomoeders. Daarom wordt de behandeling van het bestaande adoptiewetsvoorstel met voortvarendheid voortgezet.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: Duomoederschap12-08-2008 | pdf-document, 35 KB
Zie het origineel

* Kabinet: duomoeder kan juridisch ouder worden zonder tussenkomst rechter

* Mr.N.H. Kalsbeek leidt commissie lesbisch ouderschap