Partij van de Arbeid

Extra geld voor topsport

12-08-2008 03:13

Er komt 4 miljoen euro extra beschikbaar voor de Centra voor Topsport (CTO) en Onderwijs. Dit heeft staatssecretaris Jet Bussemaker bekendgemaakt tijdens de Olympische Spelen in Peking. Ze wil hiermee een impuls geven aan het topsportklimaat in Nederland.

De sportsector draagt zorg voor de ontwikkeling van de CTO's, waar Nederlandse topsporters en talenten kunnen trainen, leren en wonen. Er is medische begeleiding en onderwijsprogramma's worden op de trainingen afgestemd, zodat sporters zich ook maatschappelijk optimaal kunnen blijven ontwikkelen.

Marjo van Dijken, woordvoerder voor de PvdA in de Tweede Kamer reageerde verheugd op de extra investeringen van het kabinet. 'De topsport is een belangrijke vliegwiel om meer Nederlanders aan het sporten te krijgen. En dat is waar de PvdA zich hard voor maakt. Sport verbroedert en helpt op die manier mee de samenleving te versterken. Maar sporten is bovenal gewoon leuk. De PvdA wil dan ook een verbinding tussen topsport en sport in het algemeen. Om zoveel mogelijk talent tijdig te bereiken en optimaal te kunnen begeleiden is ook landelijke spreiding van die CTOs belangrijk.

Het topsportbudget zal in deze kabinetsperiode met ruim dertig procent stijgen. 'De prestaties van de Olympische ploeg kunnen bijdragen aan een stimulerend sportklimaat', aldus Bussemaker vanuit Peking. 'Nederland heeft een fantastisch team. Ik doe geen uitspraken over het aantal medailles dat we gaan halen, maar ik hoop op mooie resultaten.'

Bussemaker stelt zich ook vierkant achter de ambitie de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. 'Om uiteindelijk succesvol te zijn in het binnenhalen en organiseren van Olympische Spelen in Nederland, moet het hele sportklimaat in Nederland nog verder worden versterkt'.

Lees hier de column van Jet Bussemaker die zij schreef voor de Telegraaf vanuit Peking.