Leefbaar Rotterdam



dinsdag, augustus 12, 2008

Wekelijks veelwijverij in Rotterdam

Een medewerker van de Rotterdamse afdeling burgerzaken liet zaterdag in de NRC weten dat buitenlandse polygame huwelijken in Rotterdam gewoon ingeschreven worden. Wat Nederlanders bij wet verboden is, is voor andere nationaliteiten gewoon toegestaan. Marco Pastors stelde hierover vragen aan het college.

In tegenstelling tot veel islamitische landen is in Nederland het huwelijk slechts voor twee personen toegestaan. In het interview meldde de medewerker dat er wekelijks polygame huwelijken ingeschreven worden. Het enige waarop getoetst wordt, is of de documenten authentiek zijn en de aanvraag geen Nederlander is of de dubbele nationaliteit bezit. Afgezien van het strafbare aspect, roept het tolereren van polygamie onder vreemdelingen een scala van vragen op omtrent rechtsongelijkheid en het beslag op sociale voorzieningen.

Opmerkelijk is ook het gegeven dat deze kwestie kennelijk zo lang binnenskamers is gebleven en nu via de media naar buiten komt. Het is niet de eerste keer dat politiek beladen onderwerpen door gemeentelijke organisaties onder de pet gehouden worden. Eerder was er al ophef over het veelvuldig verliezen van identiteitspapieren, het registreren van niet-bestaande woonadressen en schijnhuwelijken.