Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst 12 augustus 2008

Nieuwe koers jongerenwerk Heerlen

Het jongerenwerk in Heerlen, uitgevoerd door Alcander, gaat zich meer richten op preventie en activiteiten bij een bredere doelgroep. Er komt een uitgebreid en gevarieerd activiteitenaanbod voor de leeftijdsgroep van negen tot en met eenentwintig jaar. Het aanbod varieert van kook- tot dansworkshops, van sportactiviteiten tot podiumkunsten en van rap- tot techniekcursussen. Om het jongerenwerk nieuwe stijl te kunnen uitvoeren, komen er op 4 locaties verspreid over de stad jongerencentra. Dat is vastgelegd in de Visienota Jongerenwerk van Alcander en de daaruit voortvloeiende notitie Jongerenaccommodatiebeleid Gemeente Heerlen 2008. Het college heeft vandaag met instemming kennis genomen van de Visienota van Alcander en de notitie Jongerenaccommodatiebeleid vastgesteld.

Voorheen was het jongerenwerk vooral gericht op het bestrijden van overlast bij jongeren vanaf 16 jaar. De gemeente Heerlen wil jongeren meer perspectief bieden. Daarom moeten problemen zo vroeg mogelijk gesignaleerd en aangepakt worden. Ook moeten jongeren zich voldoende kunnen ontwikkelen. De nieuwe koers die het jongerenwerk van Alcander inzet, sluit hierbij aan en is afgestemd met buurtorganisatie, gemeente en politie. Het aanpakken van problemen en overlast blijft ook een taak van het jongerenwerk. Deze jongeren worden opgezocht en krijgen hulp op maat, door bijvoorbeeld begeleiding van een individuele coach. Hiertoe wordt ook de samenwerking gezocht met het Jeugdpreventieplatform en het Veiligheidshuis.

Vier jongerencentra
Het jongerenwerk nieuwe stijl vraagt om andere accommodaties met een kwalitatief goede inrichting afgestemd op het activiteitenaanbod. De gemeente wil daarom in ieder stadsdeel op een centrale plek een jongerencentrum inrichten. De vier centra krijgen elk een eigen thema waarop de inrichting en het activiteitenaanbod aangepast worden. Zo wordt gedacht aan het thema creatief&expressief en sport&bewegen. Alcander gaat 200.000 euro beschikbaar stellen voor de realisatie van de 4 nieuwe jongerenaccommodaties (50.000 per accommodatie). Dit geld is vooral bedoeld voor de inrichting. Heerlense jongeren zijn niet gebonden aan het centrum in het eigen stadsdeel, ze kunnen zelf kiezen welke activiteiten ze leuk vinden. Vanuit het centraal gelegen jongerencentrum worden ook activiteiten op andere locaties in de buurten ontwikkeld, bijvoorbeeld in scholen, buurtcentra of op straat. De bestaande jongerenvoorzieningen worden niet gesloten voordat er is gesproken met de betrokken gebruiker en buurtorganisaties en een nieuwe accommodatie beschikbaar is.

Locaties
De realisatie van de vier jongerencentra overschrijdt deze collegeperiode. Wel wil het college nog deze periode een jongerencentrum realiseren in Hoensbroek. In Hoensbroek is een ruimte gevonden in het voormalige schoolgebouw aan de Kastanjelaan direct naast de ruimte waar jongerenvoorziening Oase nu zit. Ook wil het college nog deze periode onderzoeken of het 'Heliospand' aan de Varenbeukerweg geschikt is om een jongerencentrum in Heerlen Noord te realiseren.

Oase Hoensbroek
Oase in Hoensbroek wordt het eerste jongerencentrum nieuwe stijl. De ruimte naast de huidige jongerenvoorziening is beschikbaar en voldoet aan alle eisen voor een jongerencentrum nieuwe stijl. Daarom vraagt het college aan de gemeenteraad een bedrag van ruim twee ton beschikbaar te stellen voor de aanpassing en inrichting van dit pand. Oase krijgt het thema creatief&expressief. Dit betekent dat het gebouw een kook- en expressieruimte krijgt, met daarin onder andere een keuken, een dansvloer en een podium en een Crea-ruimte met werkplekken voor creatieve en technische activiteiten.

Gemeente Heerlen, 12 augustus 2008
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604365
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------