AutoRai

Dubbele primeur voor Renault tijdens ING RaceSalon

(8/12/2008)
Renault trakteert het publiek van de ING RaceSalon â op 15 en 16 augustus in Ahoy Rotterdam â op twee primeurs. Tijdens het evenement voorafgaand aan Bavaria City Racing kunnen bezoekers kennismaken met twee extra sportieve Renaults: de Twingo RS en de Mégane R26.R.

De Mégane R26.R is een bijzondere verschijning. De auto wijkt sterk af van de populaire, reguliere Renault Mégane. Hij is afgeleid van de Mégane Renault Sport 230 F1 Team R26 en heeft dezelfde motor, versnellingsbak en hetzelfde sperdifferentieel met beperkte slip, maar weegt aanzienlijk minder.

Gelimiteerde oplage
De ingenieurs hebben maar liefst 123 kilo gewicht bespaard in de Mégane R26.R, onder meer door toepassing van een motorkap van koolstofvezel, achterste zijruiten van een speciale kunststofsoort en stoelen die gedeeltelijk uit koolstofvezel en aluminium vervaardigd zijn.

Het verlaagde gewicht van de auto zorgt in combinatie met de 230 pk sterke motor voor indrukwekkende prestaties. De Mégane R26.R sprint in zes seconden van 0 naar 100 km/uur. Het maximumkoppel bedraagt 310 Nm en dat is al beschikbaar vanaf 2000 t.p.m. De Mégane R26.R verschijnt in een gelimiteerde oplage: wereldwijd zijn slechts 450 exemplaren van de auto beschikbaar.

Exclusief te koop
De Mégane R26.R is in Nederland exclusief bij Renault-dealer Van Kerkhof & Visscher in Rotterdam en Gorinchem te koop. Van Kerkhof & Visscher is de eerste Renault-dealer buiten Frankrijk die de titel Renault Sport Specialist mag dragen. Prijzen van de Mégane R26.R zijn nog niet bekend.

Nederlandse primeur Twingo RS
De Twingo Renault Sport, een kleine auto met een eigenwijs uiterlijk, presteert eveneens uitmuntend. De uitstekende voor- en achterwielophanging wordt gecombineerd met een krachtige motor met 133 pk (97 kW), die zorgt voor sportief rijplezier in het dagelijkse verkeer. De originele lijnen van de Twingo worden benadrukt door atletische rondingen. De voor- en achterschermen zijn breder en de sideskirts en aerodynamische spoiler onderstrepen het sportieve karakter van de auto.

De vanafprijs van de Twingo RS bedraagt 16.595 euro en is hiermee bijzonder scherp gepositioneerd in het segment van de ultrasportieve hot-hatches.

De Twingo RS is standaard uitgerust met o.a. ESP, Radio CD/MP3 en 16-inch lichtmetalen wielen. Optioneel is het state-of-the-art Renault Sport Cup chassis in combinatie met de 17-inch lichtmetalen wielen voor slechts 600 euro verkrijgbaar.

De eerste Twingo Renault Sport-rijder zal zaterdag 16 augustus a.s. bekend worden; dit is de winnaar van de Renault Sport Challenge-finale (www.renaultsportchallenge.nl). Robert Doornbos zal omstreeks 14.00 uur de sleutels overhandigen aan de winnaar.

De Twingo RS zal vanaf begin oktober in de showrooms van de Renault dealerorganisatie staan.

Hommage
De twee sportversies van Renault zijn een hommage aan Jean Rédélé, die in 1955 het legendarische sportautomerk Alpine oprichtte. In 1965 ging Jean Rédélé een samenwerking aan met Renault en samen maakten ze van Alpine hét nationale merk van Frankrijk in de autosport.

Eén van de legendarische modellen van de fabrikant uit Dieppe is bijvoorbeeld de A110 Berlinette, winnaar van de rally van Monte Carlo en het WK Rally in 1973. Een ander hoogtepunt van Alpine en Renault was de overwinning in de 24 uur van Le Mans met de A442 in 1978.

Jean Rédélé overleed op 10 augustus 2007. âWe willen deze man en zijn passie voor autoâs graag eren. Hij gaf glans aan het merk Alpine en was een echte autoliefhebber, maar hij was boven alles een ondernemer met lefâ, aldus Carlos Ghosn, CEO van Renault.

Spetterende demonstraties
De ING RaceSalon vindt plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus aanstaande in Ahoy Rotterdam. Het programma omvat onder meer het starten van Formule 1-autoâs, meerijden in trucks uit de Dakar Rally, driftshows, racedemonstraties en diverse activiteiten voor kinderen.

De dag na de ING RaceSalon, zondag 17 augustus, staat het evenement Bavaria City Racing in de Rotterdamse binnenstad op het programma. Drie Formule 1-teams, waaronder het ING Renault F1-team, geven dan enkele spetterende demonstraties in het centrum van de stad.