Ingezonden persbericht

Oproep: steun de illegalen in de gevangenis! Schrijf een brief!

Sinds een maand is de Leidse organisatie De Fabel van de Illegaal een ondersteuningsactie begonnen voor illegalen die opgesloten zitten in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Help mee door gevangenen te schrijven.

In 2007 is in Alphen aan den Rijn de grootste gevangenis voor illegalen opengegaan met 1300 plekken. De gevangenis stroomt langzaam vol. Mensen in "vreemdelingenbewaring" zitten in de gevangenis alleen omdat ze híer zijn, terwijl ze van de Nederlandse overheid hier niet mogen zijn. Ze hebben geen verblijfsvergunning. Ze zitten vast tot de overheid hen kan uitzetten. Als dat niet lukt, worden ze weer op straat gegooid. Hun gevangenschap heeft niks te maken met strafbare feiten, sterker nog, de overheid noemt het niet eens een straf, maar een maatregel. Het spreekt voor zich dat mensen het wel als een straf ervaren. En dat is misschien nog wel het moeilijkste te verteren. "Waarom zit ik opgesloten? Ik heb niks gedaan", zeggen veel gevangenen tegen Fabel-medewerkers die hen in de gevangenis bezoeken.

In Nederland zat er geen maximum aan deze gevangenschap. Mensen zaten en zitten vaak maanden vast, tot meer dan een jaar. Sinds juni 2008 heeft de EU bepaald dat de gevangenschap uiterlijk 18 maanden mag duren. De maximale termijn is dus niet gelijkgetrokken richting minder strenge landen, die bijvoorbeeld een maximum van 30 dagen hadden, maar juist richting de strengste landen. Het valt te verwachten dat Nederland hierin aanleiding zal zien om mensen steeds vaker de volledige 18 maanden op te sluiten.

De Fabel van de Illegaal vindt echter een dag vastzitten al te lang en is sowieso voor open grenzen. Het is bovendien schandalig dat mensen gedwongen uitgezet worden naar landen waarvan ze gevlucht zijn vanwege oorlog, honger, armoede, gebrek aan toekomst, of dat ze na maanden gevangenschap weer op straat gegooid worden, nog steeds illegaal, met de voortdurende dreiging van opnieuw gevangenschap boven het hoofd. Wij willen dan ook de mensen die de dupe zijn van dit uit- en opsluitingsbeleid ondersteunen.

De Fabel van de Illegaal is daarom een steunactie begonnen om mensen in de gevangenis post te laten krijgen van mensen van buiten. Het is maar een klein gebaar, wat iedereen kan doen, maar het betekent heel veel voor wie zit opgesloten. Het is een teken dat er mensen zijn die niet tegen illegalen zijn en die weten dat illegalen gevangen zitten. Contact met en steun van de buitenwereld kan het enige zijn wat deze gevangenen nog op de been houdt.

Wil jij ons helpen om de gevangenen in Alpen aan den Rijn een hart onder de riem te steken? Meld je dan nu aan voor de (Briefactie)-mailinglijst. Je wordt dan op de hoogte gehouden van wie er in de Alphense illegalenbajes graag post wil ontvangen, en van het laatste nieuws rondom die gevangenis. Daarnaast ontvang je gemiddeld een keer per week een (Fabel Nieuws)-mail over andere activiteiten tegen racisme en migratiebeheersing. Stuur een mailtje met daarin "Briefactie" naar info@defabel.nl en je ontvangt een mail met verdere uitleg.

---

Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op http://www.defabel.nl/e01.htm

---