Kabinet: duomoeder kan juridisch ouder worden zonder tussenkomst rechter

De vrouwelijke partner van de moeder kan straks kenbaar maken juridisch ouder te willen worden van het kind dat binnen hun relatie is geboren. Daarmee wordt voor haar juridisch ouderschap mogelijk zonder tussenkomst van de rechter. Op dit moment is nog instemming van de rechter vereist omdat de duomoeder alleen via adoptie ouder kan worden.

Dit blijkt uit de brieven van minister Hirsch Ballin van Justitie die vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer zijn gestuurd.

Het kabinet heeft besloten de adviezen van de commissie Kalsbeek over lesbisch ouderschap op hoofdlijnen uit te voeren. Een belangrijke overweging daarbij is geweest dat 'het denken over het juridische ouderschap zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld van een strikt op biologische verhoudingen gerichte rechtsfiguur - men denke aan de aloude 'wettiging' van kinderen - tot een meeromvattende regeling waarin ook plaats is voor anderen dan de biologische ouders die bereid zijn het juridische ouderschap te aanvaarden.'

Het besluit van het kabinet zal verder worden uitgewerkt in een wetsvoorstel. Daarbij staat het belang van het kind voorop. Ook zal er uitdrukkelijk aandacht zijn voor de positie van de biologische vader die familieleven heeft met het kinden het recht van het kind op informatie over zijn afstamming.

Daarnaast wordt ouderschap van rechtswege mogelijk voor gehuwde of geregistreerde lesbische paren die gebruik hebben gemaakt van een 'onbekende' donor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Er is dan geen sprake sprake van familieleven tussen de biologische vader en het kind, dat bescherming behoeft. Bovendien is afstammingsinformatie - onder voorwaarden - beschikbaar.

Verder heeft het kabinet besloten door te gaan met het bij de Eerste Kamer ingediende wetsvoorstel dat de adoptieprocedure verkort. Mede gelet op de tijd die nodig zal zijn voor het nieuwe wetsvoorstel, is het wenselijk nu al een voorziening te treffen voor duomoeders. Daarom zal de behandeling van het bestaande adoptiewetsvoorstel met voortvarendheid worden voortgezet.

Noot voor redacties (