Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Brief aan Stichting Vrije Veren

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq

Bestuur en leden der Stichting Vrije Veren Weg door de jonge boomgaard 3-5
4421 PG KAPELLE

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 30 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DNB/2008/3570 - Onderwerp
Veren Bergsche Maas.

Geacht bestuur en leden van de Stichting Vrije Veren,

Uw brief van 21 april 2008, gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat, omtrent de Veren Bergsche Maas is door de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat op 6 mei 2008 ontvangen en op 7 mei j.l. aan mijn dienst ter verdere behandeling doorgezonden. Deze brief is tevens via het Secretariaat Netwerken van Rijkswaterstaat Staf DG aan mijn dienst ter afhandeling toegezonden. Op 19 juni j.l. heeft u aandacht gevraagd voor uw eerder gezonden brief.

Met verontschuldigingen voor de het feit dat de beantwoording lang op zich heeft laten wachten, wil ik in reactie op uw brief het volgende naar voren brengen. In uw brief stelt u zich op het standpunt dat de Staat der Nederlanden dan wel Rijkswaterstaat aansprakelijk is en blijft voor het in stand houden van de gemeenschap, zolang de Bergsche Maas er ligt. U stelt dat Rijkswaterstaat nog nimmer argumenten heeft aangevoerd die de reeds ten dele ter uitvoering gebrachte maatregelen rechtvaardigen. Ik neem aan dat u met de maatregelen bedoelt de mogelijkheid tot het heffen van tarieven en de aanpassing van bedieningstijden.

Met betrekking tot deze maatregelen merk ik op dat deze door twee rechterlijke instanties zijn getoetst. De uitspraken van de sector Bestuursrecht van de Arrondissementsrechtbank te Breda en de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake de besluiten tot het aanpassen van de bedieningstijden en het heffen van tarieven zijn naar mijn mening voldoende rechtvaardiging om deze maatregelen te kunnen effectueren.

DNB/2008/3570

Met betrekking tot de door u gestelde verplichting tot het in stand houden van de gemeenschap merk ik het volgende op. De Minister van Verkeer en Waterstaat is op grond van de wetten van 1883 en 1885 slechts gehouden een verbinding over de Bergsche Maas te verzorgen.
Destijds heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat hier uitvoering aan gegeven door het instellen van drie pontveren, die Rijkswaterstaat in beheer heeft. Ook na overdracht van de veren Bergsche Maas aan de aanliggende gemeenten zal nog sprake zijn van een verbinding over de Bergsche Maas. Momenteel worden afspraken gemaakt met de gemeenten hoe vorm gegeven zal worden aan het beheren en exploiteren van de veren.
Ik zie daarom geen aanleiding om de overdracht door Rijkswaterstaat aan omliggende gemeenten op te schorten.

Ik vertrouw u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,
namens deze,
DE HOOFDINGENIEUR-DIRECTEUR,

drs. J.M.F. Diris