NOC*NSF en Defensie breiden samenwerking uit

Voorzitter Erica Terpstra en directeur Theo Fledderus van sportkoepel NOC*NSF hebben vandaag in Beijing met staatssecretaris Jack de Vries van Defensie een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Defensie Topsport Selectie, waarin verschillende topsporters hun topsportcarrière combineren met een baan bij Defensie, vormt het speerpunt in deze samenwerking. De overeenkomst is voor vier jaar afgesloten en loopt tot en met de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Staatssecretaris Jack de Vries: "Sport is maatschappelijk relevant. Daar willen wij een belangrijke bijdrage aan leveren. We faciliteren militaire functies waarin maatschappelijke ontplooiing en topsportbeoefening succesvol kunnen worden gecombineerd. Een aantal sporters met de NOC*NSF A-status kunnen binnen de Operationele Commando's van de Marine, Landmacht, Luchtmacht en de Marechaussee aan de slag."

Zeven leden van de Defensie Topsport Selectie (DTS) zijn aanwezig tijdens de Olympische Spelen in Beijing, bijvoorbeeld: Mark Huizinga, Guillaume Elmont, Deborah Gravenstijn en Bas Verwijlen. Het is de bedoeling dat de DTS de komende jaren zal doorgroeien naar een groep van meer dan 20 topsporters. De leden van de DTS benadrukken het sportieve imago van de krijgsmacht. De overeenkomsten tussen sporters en militairen zijn groot. Denk aan; discipline, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen, hier worden jongeren door de DTS op geattendeerd,

Volgens Erica Terpstra van NOC*NSF is de samenwerking met Defensie belangrijk. "Wij zijn blij dat de sporters de mogelijkheid krijgen om werken als militair bij Defensie te combineren met een topsportcarrière. Enerzijds om optimaal te presteren op topsportniveau, anderzijds om aan het einde van een topsportcarrière gebruik te kunnen maken van de werkervaring. Overigens adviseren wij Defensie bij de aannameprocedure van de topsporters voor de Defensie Topsport Selectie".

De overeenkomst is een vervolg op de succesvolle samenwerking tussen beide organisaties die in Athene bij de Olympische Spelen in 2004 formeel is gestart. Met de ondertekening van vandaag is de samenwerking verlengd tot in elk geval aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. Naast de DTS verleent Defensie ook jaarlijks steun aan NOC*NSF en haar lidorganisaties bij (inter)nationale sportevenementen in ons land en zal worden samengewerkt op het gebied van coaching en het onderwijs.