Gemeente Berkelland

Persbericht
13 augustus 2008

100 pounder veiliggesteld in afwachting van Explosieven Opruimings Dienst Vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op KTV-terrein in Eibergen

Op dinsdag 12 augustus is op het terrein van de voormalige Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie (KTV) in Eibergen een nog niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het is een brisantbom van 100 lbs (pound). De bom werd gevonden naast een greppel aan de oostzijde, die grenst aan de Nieuwe Maat. Het explosief stond niet "op scherp"; alle veiligheden waren nog in tact. De vliegtuigbom is elders op het terrein diep ingegraven en afgedekt in afwachting van de Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht (EOD-KL). Zodra het explosievenonderzoek is afgerond zullen de experts van de EOD-KL de bom onschadelijk maken door deze gecontroleerd tot ontploffing te brengen.

Nieuwe woonwijk
De vliegtuigbom is aangetroffen tijdens de tweede fase van het explosievenonderzoek op het KTV-terrein, waar de in komende tijd de nieuwe woonwijk 'Op de Bleek' zal verrijzen. In de eerste fase, die in de tweede helft van 2007 werd uitgevoerd, werd niets gevonden. Het onderzoek wordt gedaan door Riel Explosive Advice & Services Europe B.V. (REASeuro) in opdracht van projectontwikkelaar Ter Steege Vastgoed Rijssen, die eigenaar is van het terrein.

Veiligheid
Loco-burgemeester Leo Scharenborg heeft in overleg met de explosievendeskundigen, eigenaar Ter Steege en politie maatregelen laten treffen waardoor absolute veiligheid is gegarandeerd. Het terrein blijft uiteraard afgesloten voor onbevoegden.

Ooggetuigenverslagen
Het KTV-terrein is in de Tweede Wereldoorlog gevechtsterrein geweest. Er zijn ooggetuigenverslagen van geallieerde luchtbombardementen die op 20, 23 en 26 maart 1945 Eibergen troffen. Daarbij kwamen zeker twee inwoners om het leven en werd veel schade aangericht. Doelwit was onder andere de Eibergsche Stoomweverij (de latere KTV) aan de Grotestraat in Eibergen. Al direct na deze bombardementen zijn veel 'blindgangers' geruimd. In 1988/1989 werd door de EOD-KL een nieuwe zoekactie gehouden naar niet ontplofte vliegtuigbommen. In die periode zijn verscheidene bommen in de Eibergse gebieden 'De Berkellanden' en ''t Simmelink' geruimd. Ook is toen een niet ontplofte bom op het bedrijfsterrein van de KTV onschadelijk gemaakt.


---